Somali ve Türkiye’nin Mavi Vatanı birleşiyor

Hatta bölgede deniz güvenliğini sağlamak üzere 18 Aralık 2023’te ABD öncülüğünde Refah Muhafızı Operasyonu adında uluslararası bir deniz gücü teşkil edilmiştir.Zaten ABD, Çin, Rusya, Fransa...

Hatta bölgede deniz güvenliğini sağlamak üzere 18 Aralık 2023’te ABD öncülüğünde Refah Muhafızı Operasyonu adında uluslararası bir deniz gücü teşkil edilmiştir.

Zaten ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere, Japonya, İtalya, İran gibi güçler “deniz haydutluğu ile mücadele” gerekçesiyle yıllardır Somali, Yemen, Sudan ve Cibuti başta olmak üzere bu bölgede varlık göstermenin ötesinde kalıcı üsler dahi elde etmiş durumdalar.

Türkiye'nin de Afrika boynuzu ülkeleri olan Somali, Etiyopya, Eritre ve Cibuti ile gün geçtikçe daha da yakınlaşan ve derinleşen ilişkileri vardır.

Türkiye bu ülkelerle yalnızca ikili ilişkiler kurmakla kalmıyor aynı zamanda bu ülkelerin birbirleri arasındaki sorunlarda da hakem rolü üstleniyor. Somali ve Etiyopya gibi ülkelerde de iç savaşları durdurmak ya da önüne geçmek için çeşitli boyutlarda girişimlerde bulunuyor.

Bu atmosferde, Türk ve Somali Savunma Bakanlarının 8 Şubat 2024'te Ankara'da bir araya geldiği ve "Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması"nı imzaladığı duyuruldu.

Daha aradan 2 hafta dahi geçmeden 21 Şubat 2024'te, bu anlaşmanın önce Somali Bakanlar Kurulu tarafından sonra da Somali Parlamentosu tarafından onaylandığı ve kabul edildiği duyuruldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ÇOK GİZLİ PLANLARIMIZ YİNE ÇÖP OLMUŞ… 26 Nisan 2024 | 488 Okunma ORTADOĞU’DA KAYIKÇI KAVGASI 19 Nisan 2024 | 660 Okunma BU BİR CAMBAZA BAK SAVAŞIDIR! 14 Nisan 2024 | 1.109 Okunma VAN’DA ASLINDA NE OLDU? 12 Nisan 2024 | 285 Okunma ANAYASAYI DEĞİŞTİREYİM DERKEN DEVLET ELDEN GİTMESİN! 05 Nisan 2024 | 2.742 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar