Günlük hesaplar uğruna geri kazanılamaz asırlık kayıplara neden olunmamalı

Tv100 Gazetesi Yazarı Cihat Yaycı'nın bugünkü (12.01.2022)'' Günlük hesaplar uğruna geri kazanılamaz asırlık kayıplara neden olunmamalı'' başlıklı yazısı.

Türkiye’de kamuoyu ve siyasiler iç siyaset konuları içinde boğuluyorken, çevremizde Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milletinin geleceğini etkileyecek gelişmeler yaşanıyor. Neler mi?

YUNANİSTAN GEMİ AZIYA ALDI

Mesela; Yunanistan’ın Adalar Denizi’ndeki gayri askeri statüdeki adaların tamamının askerileştirildiği yetmezmiş gibi pişkince Girit’teki S-300 Hava Savunma Sistemleri’nin ABD menşeili patriotlarla değiştirilmesini ve bu silah sistemlerinin de gayri askeri statüdeki On İki Ada’ya yerleştirilmesi tartışılmaktadır.

22 Kasım 2022’de Yunanistan ve Mısır arasında Kahire’de Sevilla Üniversitesi Haritası'na uygun ve Türkiye’nin arama kurtarma sorumluluk sahasını yok sayan bir “Denizde Arama Kurtarma İş Birliği Antlaşması” imzaladı. Söz konusu “Denizde Arama Kurtarma İş Birliği Muhtırası” kapsamındaki haritalarda sorumluluk sahamızın bir kısmı Yunanistan’a ait gösteriliyor.


Bu antlaşma bir anlamda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki Deniz Yetki Alanlarını ihlal ediyor, yok sayıyor. Öyle ki Yunan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, 18 Aralık 2022 tarihinde Yunan Parlamentosu’na yaptığı bir konuşmada, "Birkaç gün önce Savunma Bakanı olarak mevkidaşım Mısır Dışişleri Bakanı ile Arama Kurtarma Anlaşması imzaladım. Bu anlaşma ne işe yarıyor? Sorumluluk Alanlarını sınırlandırıyor, yani deniz bölgelerine ilişkin kendi sınırlandırmalarımız” ifadeleriyle Mısır ile Yunanistan arasında yapılan antlaşma ile Türkiye’nin öngördüğü MEB’ini yok sayan Sevilla Haritası'nı hayata geçirdiklerini söylüyor. Bu durumu da Türkiye’ye karşı “bir eylem yoğunlaşması” olarak tarif ediyor.

Türkiye’nin arama kurtarma sorumluluk sahasını ve öngördüğü MEB’ini ihlal eden bu muhtıra nedeniyle mutlaka Yunanistan ve Mısır nezdinde gerekli tepkiyi vermesi ve bu ihlalin kabul edilemez olduğuna dair de net bir açıklama yapmasının zaruri olduğunu düşünüyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ORTADOĞU’DA KAYIKÇI KAVGASI 19 Nisan 2024 | 658 Okunma BU BİR CAMBAZA BAK SAVAŞIDIR! 14 Nisan 2024 | 1.107 Okunma VAN’DA ASLINDA NE OLDU? 12 Nisan 2024 | 280 Okunma ANAYASAYI DEĞİŞTİREYİM DERKEN DEVLET ELDEN GİTMESİN! 05 Nisan 2024 | 2.742 Okunma MOSKOVA’DAKİ TERÖR SALDIRISINDAN KİMLER KAZANÇLI ÇIKTI? 29 Mart 2024 | 2.305 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar