Doğu Akdeniz'de küresel jeopolitik satranç oyununu yeniden başlatan Türkiye'nin Libya Antlaşmları

Tv100 Gazetesi Yazarı Cihat Yaycı'nın bugünkü (10.10.2022)''Doğu Akdeniz'de küresel jeopolitik satranç oyununu yeniden başlatan Türkiye'nin Libya Antlaşmları'' başlıklı yazısı.

2009’da yazmaya başladığım “Libya ile Türkiye’nin karşılıklı kıyılarının olduğu ve deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması imzalamalarının siyasi, ekonomik, hukuki ve güvenlik boyutları açısından her iki devletin de faydasına olduğu”na dair bilimsel makalemle başlayan süreç, 10 yıllık meşakkatli bir mücadeleden sonra 27 Kasım 2019’de "Libya-Türkiye Deniz Yetki Alanları Sınırlandırmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası (Antlaşması)"nın imzalanması ile sonuçlanmıştı.

18 yıllık ilmek ilmek çizmiş olduğum Mavi Vatan haritasına uygun şekilde belirlenen Türk ve Libya Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırı her iki devletin de faydasına olmuştur.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK YÜZÖLÇÜMÜ 4’TE 1 BÜYÜMÜŞTÜR


Türkiye, Doğu Akdeniz’de öngördüğü 189.000 kilometrekarelik MEB’inin tabir yerindeyse batı çitini çekmiş ve esasen Türkiye’nin ekonomik ülkesinin yüzölçümünü 4’te 1 büyümüştür. Belki bugünkü nesiller yapılan bu antlaşmanın şimdi pek farkında olmayabilir ama gelecek nesillerin denizlerimizden çıkan kaynaklarla elde edecekleri zenginlikler nedeniyle bu antlaşmada emeği geçen herkesi rahmet ve şükran ile anacaklarından eminim.

Israrla kendisini Japonya, Filipinler, Endonezya gibi bir takımada (archipelago) devleti gibi sunmak suretiyle deniz sınırlarını en uçtaki adalarından çizmeye çalışarak kıyıdaş devletlerin haklarını gasp etmeye çalışan Yunanistan’ın hileli oyunu bozulmuştur. Yani, Yunanistan ve GKRY ikilisinin Türkiye’yi Antalya Körfezi’ne hapsetmek ve Girit Adası’nı esas alarak Libya’nın deniz alanlarını da çalmak için öne sürdükleri Sevile Üniversitesi haritası da çöp olmuştur.

TÜRKİYE, ETKİLİ BİR KAMU DİPLOMASİSİ YAPMADI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
BU BİR CAMBAZA BAK SAVAŞIDIR! 14 Nisan 2024 | 1.101 Okunma VAN’DA ASLINDA NE OLDU? 12 Nisan 2024 | 277 Okunma ANAYASAYI DEĞİŞTİREYİM DERKEN DEVLET ELDEN GİTMESİN! 05 Nisan 2024 | 2.736 Okunma MOSKOVA’DAKİ TERÖR SALDIRISINDAN KİMLER KAZANÇLI ÇIKTI? 29 Mart 2024 | 2.305 Okunma SEÇİME DOĞRU 21 Mart 2024 | 1.208 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar