1897 Osmanlı-Yunan savaşından Suriye'ye dersler

Tv100 Gazetesi Yazarı Cihat Yaycı'nın bugünkü (19.01.2022)'' 1897 Osmanlı-Yunan savaşından Suriye'ye dersler'' başlıklı yazısı.

Türkiye ve Beşar Esad başkanlığındaki Suriye üst düzey yetkilileri arasında Rusya’nın aracılığı ile yapılan görüşmeler devam ediyor. Bu temas ve görüşmeler neticesinde; yerinden edilmiş insanların yurtlarına dönebilmelerini, akan kanın durmasını, Suriye’de başta Türkmenler olmak üzere can, mal ve siyasi güvenliklerinin sağlanmasını, insan haklarına saygılı bir ortamın tesisi ile neticelenmesini canı gönülden arzu ediyorum.

Ancak, her iki devletin üst düzey yetkililerinin görüşme sürecine, daha doğrusu BAASCI Esad Yönetimi ile görüşülmesine, Türkiye'nin Suriye Rejimi'yle yakınlaşmasına karşı çıkan Suriyeli Arap muhalifler son bir hafta içerisinde Halep ve İdlib kırsalındaki şehir ve kasabalarda taşlı sopalı protestolarda bulundular. Diğer yandan İdlib'in güneyinde silahlı gruplarla Suriye rejim güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

İşte bu noktada, Türkiye’nin geçmiş Suriye politikası konusunu tartışmaktan öte, geleceğimizi etkileyebilecek günümüzdeki mevcut durum ve gelişmeleri aktarmak istiyorum.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA TÜRKİYE KONTROLÜNDEKİ BÖLGELERDE YAPILAN PROTESTOLAR


Protestocuların ve önde gelen muhalif liderlerin “Suriye rejiminin devrilmesini ve uzlaşılmamasını, Suriye muhalefet güçleri ve fraksiyonları üzerinde baskı kurulmasını ve Suriye Rejimi ile her ne ad altında olursa olsun uzlaşmaya sürüklenilmesine izin verilmemesini” istedikleri gelen haberler arasında.

Hatta Türkiye destekli muhalif liderlerden Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Salim el Muslat da 13 Ocak 2023’de Azez’de düzenlenen protestolara katılmıştı. Ancak göstericiler Türkiye ile Esad Rejimi arasındaki görüşmelere karşı net tavır koymadığı gerekçesiyle taşlar ve sopalarla Salim el Muslat’a saldırdılar. Muslat kalabalığın elinden zor kurtuldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
MOSKOVA’DAKİ TERÖR SALDIRISINDAN KİMLER KAZANÇLI ÇIKTI? 29 Mart 2024 | 1.573 Okunma SEÇİME DOĞRU 21 Mart 2024 | 1.203 Okunma Söyleyecek sözüm kalmadı… 15 Mart 2024 | 4.249 Okunma Somali ve Türkiye’nin Mavi Vatanı birleşiyor 07 Mart 2024 | 4.928 Okunma Yunanistan'ı ayaklandıran ABD mektup ve raporu 02 Mart 2024 | 2.177 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar