Yerel yönetim ve yolsuzluk

İŞu listeye bakın: İktidara yakın vakıfların öğrenci yurdu açması için belediye kasasından binalar kiralamak, o binaların içine tefriş için milyonlar harcamak (vakıflara da sanki kendi ceplerinden...

İŞu listeye bakın: İktidara yakın vakıfların öğrenci yurdu açması için belediye kasasından binalar kiralamak, o binaların içine tefriş için milyonlar harcamak (vakıflara da sanki kendi ceplerinden harcıyorlarmış gibi “5 yıldızlı otel standardında yurt” yapıp övünme payı çıkarmalarını sağlamak)  açılmadığı halde açılmış gibi üzerine beton dökülen kuyular, ucu bucağı görünmeyen yemek, hediyelik eşya faturaları, hafriyat dökümü için tahsil edilen gelirlerin eski başkanın oğlunun bir dönem yönettiği futbol kulübüne aktarılması.

★★★

Fark etmişsinizdir. Yerel seçimde el değiştiren (AKP yönetiminden çıkan) belediyelerde ardı ardına ortaya çıkarılan usulsüzlük ve yolsuzluk dosyaları muazzam bir çeşitliliğe sahip. İktidar kadrolarının (Adana’da MHP) bazen geçit verip bazen göz yumduğu yolsuzlukların mali boyutunu şu anda tahmin etmek güç olsa da Hazine parasına göz dikenlerin “yaratıcılıkları”nı ibretle izliyoruz.

Açılan dosyalarla birlikte yıllardır hareket geçirilmeyen denetim mekanizmaları eğer görevlerini tam yapıp çalışırlarsa biraz fikir sahibi olabileceğiz.

3Y’Yİ KİM HATIRLIYOR

Bu vesileyle kamusal görevin özel çıkarlar için kötüye kullanılması anlamına gelen yolsuzlukları adıyla anmakta yarar var. Yolsuzluk ile israf aynı şey değil. İsrafta sanki vazgeçilirse sorunlar da bitecekmiş gibi küçük bir kabahate indirgeme, muhatabı da büsbütün küstürmeme kaygısı hissediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar