Vergisinin peşine düşmeyen devlet

Bütçe açığı, basitçe bir devletin giderlerinin gelirlerinden çok olmasını anlatır. Açığı azaltmanın yolları bellidir. Tumturaklı laflara gerek yok: Vergi tahsilatına özen göstermek bu...

Bütçe açığı, basitçe bir devletin giderlerinin gelirlerinden çok olmasını anlatır. Açığı azaltmanın yolları bellidir. Tumturaklı laflara gerek yok: Vergi tahsilatına özen göstermek bu yollardan biri. Biri de, bu özen ne kadar gösteriliyor?

Sayıştay’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ilişkin 2021 yılı denetim raporu devletin alması gereken bir verginin peşine nasıl düşmediğini anlatıyor.

Bu konuda dört altyapı ihalesinin de adı veriliyor.

Önce rapora bağlı kalarak bir ön bilgi verelim: Belirli bir parasal tutarı içeren “kağıtlar”a uygulanacak Damga Vergisi oranı binde 9.48. Bu başlığa kamu ihaleleri kapsamında imzalanan sözleşmeler de giriyor.

Bir bilgi daha: Böyle bir parasal tutar içeren belge geldiğinde, devletin ilgili memurlarının, hiç ödenmeyen ya da eksik ödenen vergileri tutanak altına alması gerekiyor.

Bu görevin bir mecburiyet olduğunu kanun vurgulamış,

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar