Varlık Fonu’nda küçük bir geri adım

İktidarın Türkiye Varlık Fonu yasasının Anayasa Mahkemesi’nde iptal edilme olasılığını ciddiye aldığı anlaşılıyor. Bu köşede anayasaya aykırı olduğu görüşüne...

İktidarın Türkiye Varlık Fonu yasasının Anayasa Mahkemesi’nde iptal edilme olasılığını ciddiye aldığı anlaşılıyor. 
Bu köşede anayasaya aykırı olduğu görüşüne yer verdiğimiz Türkiye Varlık Fonu’nun TBMM Plan Bütçe görüşmeleri sürecinde, muhalefet milletvekillerinin ısrarlı ve kararlı çabası, bir nebze olsun etkili olmuşa benzer. 
Yasa teklifinin oylanarak Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiği gün akşam saatlerinde iktidar denetim maddesinde bir değişiklik önergesi getiriyor. Açıkça Sayıştay denetimi dışına çıkarılarak, hukuken baştan sorunlu kurgulanan 6. maddenin hem dili hem de içeriğinde birtakım değişiklikler yapılıyor. 
Mesela “Sayıştay Kanunu’na tabi değildir” ifadesi artık yok. Başta olduğu gibi Fon ile şirketin bağımsız denetime tabi olduğu düzenlemesi korunuyor. Yanı sıra, şirketin kurumsal yönetim düzenlemelerine tabi olduğu bölümü de tekrarlanmış. Ancak ilk halinden farklı olarak AKP, özel nitelikli de olsa bu denetimi güçlendirme ihtiyacı duyarak, ek bir mekanizma daha getirmiş önergeyle.

Başbakan üçlü kurul atayacak 
Hemen belirtelim ki; maddenin ilk halinde yer alan “Sayıştay Kanunu’na tabi değildir”cümlesi çıkınca Fon, Sayıştay denetimine açık hale getirilmiş olmuyor. İktidar sadece bu ifadenin orada durmasının yanlışı büyüteceğini görerek üstünü çiziyor. 
Yenilik ise şu: Fon’un denetimi için üç kişilik bir denetim mekanizması kuruluyor. Başbakan’ın görevlendireceği, alanında uzman üç denetim elemanı ve kariyer meslek elemanı denetleyecek. 
Hazırlayacakları raporu her yıl haziran ayı sonuna kadar Bakanlar Kurulu’na sunacaklar. Bu raporlar ekim ayında da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelecek. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 364 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 264 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar