Varlık Fonu, anayasaya açıkça aykırıdır

Düşünebiliyor musunuz? Meclis’e bir yasa teklifi getiriyorlar. Ve -mealen- şöyle diyorlar: “Ey Meclis üyeleri, ey muhalefet milletvekilleri. Aslında millete ait olan kamu paralarını, kamusal varlıkları bu Fon’a...

Düşünebiliyor musunuz? Meclis’e bir yasa teklifi getiriyorlar. 
Ve -mealen- şöyle diyorlar: “Ey Meclis üyeleri, ey muhalefet milletvekilleri. Aslında millete ait olan kamu paralarını, kamusal varlıkları bu Fon’a toplayacağız. Canımızın istediği gibi de harcayacağız. Ama kimse bize karışmasın. Hatta sen bile. Meclis olarak bu yasayı geçir. Geçtikten sonra da Fon’u denetlemeyeceğin konusunda bize onay ver. Ha... Kendisini Meclis’in üzerinde gören biz, kim miyiz? AKP iktidarı.” 
Cumhuriyet tarihinin gelmiş geçmiş en imtiyazlı şirketi olacağı bugünden belli, Türkiye Varlık Fonu’nda manzara, tam olarak bu garabettedir. Bir sebebi de denetim dışı fonlar olan 2001 krizinin restorasyon sürecinde iktidara gelen AKP, Meclis’in partisi dışında kalan 233 üyesinden, “Meclis’in denetlemeyeceği bir Fon kurma” yetkisi istemektedir. Anayasayı, yasaları korumakla sorumlu olan yasama organından anayasaya aykırı davranmasını beklemektedir.

***

Eğer bu ülkede medya özgür ve bağımsız olsaydı, iktidar, anayasayı göz göre göre ihlal ettiği bir metni, kanun diye Meclis’ten bu kadar rahat geçirmeye çalışamazdı. 
Hele ki -fantastik bir dilek olarak not düşelim- Plan Bütçe Komisyon çalışmaları bir televizyon kanalından canlı yayımlansa, bu toplum, kalkınma masalı altında nasıl kandırıldığını bir nebze olsun görebilirdi. 
Yazının girişinde “mealen” ifadesini kullandım. Eğer bu mealin, otantik hali ve ayrıntıları merak edilirse, TBMM sitesindeki son beş günlük Plan Bütçe Komisyonu tutanakları okunabilir. CHP’siyle, MHP’siyle ve HDP’siyle... Birbirine benzemez üç muhalefet partisinin üçünün de uzman milletvekillerinin, Türkiye Varlık Fonu’nun çarpık ve kötü niyetli kuruluşuna nasıl itiraz ettiğini, Sayıştay denetimini, dolayısıyla anayasanın ilgili maddelerini hiçe sayan bu metinle ilgili haklı tepkilerini orada kayda geçti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 364 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 264 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 389 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar