TÜSİAD bütçe izleme raporu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tek haneli enflasyon hedefine beklenenden de kısa sürede ulaşılacağını söylemiş. Bu ifadenin gerçekçi olup olmadığını anlamak için ekonomist olmaya gerek yok galiba....

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tek haneli enflasyon hedefine beklenenden de kısa sürede ulaşılacağını söylemiş.
Bu ifadenin gerçekçi olup olmadığını anlamak için ekonomist olmaya gerek yok galiba. Ama makroekonomik verileri serinkanlı bir bakışla analiz eden çalışmalara bakmakta da sakınca yok.
Birkaç gün önce Koç Üniversitesi-EAF (Ekonomik Araştırma Forumu) ve TÜSİAD bünyesinde hazırlanan Merkez Yönetim Bütçesi Takip Raporu’nun beşincisi çıktı.
Rapor dönemsellik açısından biraz geriden gelse de (Ocak/Eylül 2018) içeriğindeki bilgi ve değerlendirmeler bu durumu bir eksiklik saydırmayacak kalite ve sağlamlıkta. (Raporda saygın bir isim, Maliye ve Hazine’de uzun yıllar her kademede görev yapmış Dr. Ferhat Emil’in imzası bulunduğunu belirtelim.)

VERGİ DIŞI GELİRLER

80 sayfalık raporda öne çıkan tespitlerden biri 2018 bütçe performansının YEP (Yeni Ekonomi Programı) tahminine çok yakın gerçekleşmesi. Bu sonuçta vergi dışı gelirlerin payına dikkat çekilmiş. Önce rapordan şu alıntıya dikkat:
“Bu gelirlerin gerçek tutarlarını öğrenmek üzere CİMER’e yaptığımız başvurular şu ana kadar ilgisiz birimlere aktarılmakta veya yanıt verilmemektedir.”
Anlaşıldığı kadarıyla devlet, kendi makroekonomik verileri konusunda biraz çekimser davranmış. Tabii bu durum vergi dışı gelirlerin toplanıp analiz edilmesine engel olmamış.
2018 sonu itibarıyla yaklaşık:

-Bedelli askerlik geliri:  9.5 milyar TL,
-İmar barışından: 16 milyar TL,
-Özel bütçeli kuruluşlarıın gelir tahmini aşımlarından 12.6 milyar TL civarında olmak üzere
-Toplam yaklaşık 38.1 milyar TL ek gelir elde edilmiş.

TÜSİAD raporunda “bir defalık gelir” olarak anılan bu ek gelir toplamının 2018 bütçe performansının ardında yatan en önemli faktör olduğu vurgulanıyor.

DARALMA DİKKAT ÇEKİCİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar