Turizm Ajansı’nı kim denetleyecek

Türkiye Varlık Fonu (TVF) üç yıl önce kuruldu. AKP, TVF yasasına “Sayıştay denetimi yapılmaz” anlamında madde koydurdu. Sonra da OHAL’in sunduğu KHK “imkanı” ile Ziraat, Halkbank ,THY, Borsa...

Türkiye Varlık Fonu (TVF) üç yıl önce kuruldu.
AKP, TVF yasasına “Sayıştay denetimi yapılmaz” anlamında madde koydurdu.
Sonra da OHAL’in sunduğu KHK “imkanı” ile Ziraat, Halkbank ,THY, Borsa İstanbul, Telekom, Botaş gibi kamu sermayeli şirketler TVF’ye devredildi. CHP, -o zamanki- MHP ve HDP, Sayıştay denetimi dışına çıkarılmasına sert tepki gösterince: Kamu denetimi yapılıyormuş havası vermek için özel şirketlerin yapacağı bağımsız denetime ek olarak bir de Hazine kontrolörü ve başbakanlık müfettişine denetim maddesi koydu.
Şimdi TVF kağıt üzerinde denetleniyor. Başkanı Cumhurbaşkanı. Başkanvekili de damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak olan TVF’nin giderlerini, nasıl harcama yapıldığını, iç operasyonlarını biliyor musunuz? Hayır. Yayınlanmıyor. TVF sözgelimi, BIST’de bir operasyon yapıyorsa bundan kamuoyunun haberi olmuyor.

★★★

Benzer bir tabloyu şimdi Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Kanunu’nda izleyeceğiz.
Yarın TBMM’de görüşülecek. AKP büyük gelir imkanlarına sahip olacak bir Ajans kuruyor.
Kültür ve Turizm Bakanı başkanlığında 13 kişilik bir yönetim kurulu, icra kurulu ve danışma kurullarıyla Türkiye’nin turizm olanaklarını dünyaya tanıtacakmış.
Genel bütçe pay ayrılacak, turizmle ilgili şirketler turizm payı ödeyecek.

İGA, TAV  BİNDE 2.5

“Turizm payı” ajansın hayat damarı. Misal, TAV, İGA, IC gibi özel havalimanı işletmeleri gelirlerinin binde 2.5’unu turizm payı olarak ödeyecek.
Kâr etsin, etmesin turizm şirketleri cirolarının yüzde 1’ini ajans için turizm payı olarak yatıracak.
Payların yüzde 5’i genel bütçe geliri olarak ayrılacak. Kalan ajansın banka hesabına.

HALK BİLMEYECEK

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar