TBMM kirletme izni verecek mi?

Türkiye’de kömüre dayalı termik santrallerin önemli kısmını özel sektör işletiyor. Özel sektör soyut bir kavram değil. Çoğu adını sık duyduğumuz şirketler. Ama her vatandaş her...

Türkiye’de kömüre dayalı termik santrallerin önemli kısmını özel sektör işletiyor. Özel sektör soyut bir kavram değil. Çoğu adını sık duyduğumuz şirketler. Ama her vatandaş her şeyi bilmek durumunda değil.

Türk Hazinesi’nin elektrik alım garantisi karşılığında kim neyi işletiyor bakalım: Sivas Kangal, Soma termik santrallerini Konya Şeker işletiyor. (Konya Şeker’i Anadolu Birlik Holding özelleştirmeden almıştı. Torku’nun da sahibi.)

Muğla Yeniköy ve Kemerköy santrallerini IC-Limak, Zonguldak Çatalağzı santralini Bereket Enerji, Afşin-Elbistan A, Kütahya Tunçbilek Santrali ile Seyitömer Santralleri’ni Çelikler Enerji, Çanakkale Çan Santrali’ni EÜAŞ, Çayırhan Santrali’ni Park Teknik işletiyor.

Hatırlatmamın nedeni şu: Bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda torba kanun teklifi görüşülecek. İçinde birbirine benzemez kanun maddeleri bulunduran bütün torbalar gibi bunda da “havayı kirletme izni” olarak anılan madde yer alıyor.

Özü şöyle: Ülkenin en eski ve kirli santralleri nefes aldığımız havayı, yüce Meclis üzerinden iki buçuk yıl daha kirletmek istiyor. Çünkü yapmaları gereken yatırımları yapmamışlar.

İster Türk sermayesinin iktidar üzerindeki gücü deyin, ister iktidar partisinin sermayeye bağımlılığı sonuç değişmiyor. Kömüre dayalı 15 termik santrale dördüncü defa havayı kirletme izni verilme ihtimali yüksek. Olan bizlerin sağlığına ve bütçesine olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar