Tasfiye edilen işin ihalesine girmek

BOTAŞ’ın geçen hafta ihale ettiği Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsii (faz 3) Projesi Yapım İşi’ne en uygun teklifi yaklaşık 2.8 milyar TL ile Kolin-Kalyon ortaklığının verdiğini önceki...

BOTAŞ’ın geçen hafta ihale ettiği Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsii (faz 3) Projesi Yapım İşi’ne en uygun teklifi yaklaşık 2.8 milyar TL ile Kolin-Kalyon ortaklığının verdiğini önceki yazımızda duyurduk.

Kamu İhale Yasası’nın olağanüstü durumlar için öngördüğü 21/b usulüyle ihale edilen bu devasa projenin daha önce Başbakanlık Merkez Bina olarak başlayan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Yargıtay Binası, Kale Yerleşkesi, Okluk Yerleşkesi gibi başkanlık, yargı ve istihbarat kurum yapılarını üstlenmiş Rönesans şirketince taahhüt edildiğini de anımsattık.

Son ihaleyle ilgili bu vesileyle öğrendiğimiz gelişmeyi paylaşmak gerekiyor. Resmi internet sitesinde hâlâ Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama İşi’ni sürdürdüğü görünen Rönesans, bu işin tasfiyesi için devlete çoktan başvurmuş ve tasfiye de yapılmış. Nasıl sorusunun cevabını da verelim.

ÖNCE TASFİYE SONRA İHALE

Belki hatırlarsınız. Bu yılın başında Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na torba kanunla bir madde eklenmiş ve imalat girdi fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle şirketlere 60 gün içinde yazılı başvuru hakkı tanınarak, işlerin tasfiye veya devrinin önü açılmıştı.

Gördüğünüz gibi halka mikrofonlar önünde tek haneli enflasyon masalları anlatılırken, büyük müteahhitlik şirketleri ve işleri “imalat girdi fiyatlarında beklenmeyen artış” gerekçesiyle tasfiyeye tabi tutuluyor. Buradaki “beklenmeyen” kelimesi de işin şaşırtmacası tabii. İzlenen politikalardaki başarısızlığı saklamak için “beklenmeyen” denecek ki, sanki kökü dışarıda veya aniden çok hayret verici bir durum ortaya çıkmış havası yaratılsın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar