Sözcü Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker: ''Enflasyon ve kur artışı şehir hastanelerini vurdu''

İki yılı aşkın bir süre geçti. Sağlık Bakanlığı, şehir hastanelerini çok maliyetli olduğu gerekçesiyle Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yaptırmaktan vazgeçti.Kamu...

İki yılı aşkın bir süre geçti. Sağlık Bakanlığı, şehir hastanelerini çok maliyetli olduğu gerekçesiyle Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yaptırmaktan vazgeçti.

Kamu İhale Kanunu ile yaptırma tercihine döndü.

Bu önemli rota değişikliği ardından, ortalama 1.000 yataklı yeni nesil şehir hastaneleri Kamu İhale Kanunu’nun pazarlık usulü 21/b maddesine göre yapılmaya başlandı.

Kamuoyuna pek duyurulmayan bu ihalelerin tümüne, yapıldıktan birkaç gün sonra, tek tek ve bütün teklif tutarlarıyla yer verdik. İhale sonrası ortaya çıkan teklifler, KÖİ modelinin Yap-Kirala-Devret alt türüne göre yaptırılan, -25 yıl devletten şirkete kira ödemeli-  ilk şehir hastanelerinin bütçeyi nasıl rehin aldığı gerçeğini bir kez daha teyit etmişti.

Üstelik ihale usulü, 21/b gibi rekabetin sağlanması konusunda, tartışmalı bir madde olsa bile, ortaya çıkan sözleşme bedelleri, KÖİ modelli hastane maliyetlerinin çok çok altındaydı. Bu tablo, KÖİ modelli hastaneler için her sene katlanarak artan ödeneklerle birleştiğinde, adında “kamu” olan KÖİ’nin nasıl bir vurgun olduğunu gayet net anlattı.

KUR VE ENFLASYON ŞOKU YATIRIM...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar