Şirket sorumsuzluğu

Özel sektör şirketlerinin kurduğu HES’ler (hidroelektrik santral) devlete elektrik satarak para kazanıyor biliyorsunuz. Memleketin en güzel coğrafyalarının delik deşik edilmesinin ardındaki kaba ama yalın gerçek bu....

Özel sektör şirketlerinin kurduğu HES’ler (hidroelektrik santral) devlete elektrik satarak para kazanıyor biliyorsunuz. Memleketin en güzel coğrafyalarının delik deşik edilmesinin ardındaki kaba ama yalın gerçek bu.
Üstelik enerji ihtiyacının ucuz karşılanması hedefiyle yola çıkan HES’lerin çoğu, kuruldukları yerde yaşayan halkın iradesine rağmen bu faaliyeti sürdürüyor.

★★★

Sivas’ta iki hafta önce Koyulhisar HES’in kanalı patladı. Tonlarca toprak çevreye saçıldı.  Karayolu su altında kaldı. Yol trafiğe kapandı. Felaket büyük şans eseri can kaybı olmadan atlatıldı. Sivas Valisi Salih Ayhan,  “Özel bir teşebbüse ait HES kanalının patladığını” söyledi.
Vali Ayhan’ın adını vermediği “özel teşebbüs”,  Denizli merkezli Bereket Enerji. Türkiye’nin önemli enerji “aktörlerinden” biri. Enerji Atlası’na göre 25 santrali işletiyor. 2 bin megavat üzerinde kurulu güç kapasitesine sahip.
Aslında bundan 12 yıl önce yapılan Koyulhisar HES, birkaç yıl sonra su sızdırmaya başlamış. Fakat o dönem Cumhuriyet savcılığına yapılan suç duyurusunda takipsizlik kararı verilmiş.
CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu dün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 10 yıl önceki suç duyurusunu anımsattı. Santralin ÇED raporundaki güvenlik değerlendirmelerini sordu. Bir de bölge sakinlerinin yaşadığı maddi kayıpların karşılanması konusunda hangi çalışmaların yapıldığını.
Cevap gelip gelmeyeceği, gelirse de bir anlamının olup olmayacağı meçhul. Daha vahim olanı şu: Birkaç ay önce milyarlarca dolarlık banka borcunun yeniden yapılandırılmasıyla gündeme gelen Bereket Enerji, bu kadar insanın mağduriyetine kayıplarına karşı sesini çıkarmıyor. Nasılsa etkili bir yaptırımla karşılaşmayacağını, iktidarın onu koruyacağını biliyor. Başka akla yakın bir gerekçe var mı?

KAN ÜRÜNLERİ

Türkiye’de kamu kaynakları ile büyüyen şirketlerin, topluma karşı sorumlulukları söz konusu olduğunda ortaya çıkan suskunluk öyküleri bitmez.  Devletin alım garantisi karşılığında kan ürünlerini Türkiye’de üretme taahhüdü vermesine karşın ithal ettiği ortaya çıkan Murat Sancak’ın şirketi Maxicells A.Ş. açıklama yapmadı.

Uyarılar sürüyor. İstanbul Eczacılar Odası açıklama yaptı. Bilgileri özetleyeyim:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 358 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 210 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 260 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 387 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar