Seçime iki kala

Seçime iki gün kaldı. Erken seçim kararındaki söylenmeyen sebebin, bozulan ekonomi olduğunu hatırdan çıkarmayalım. Kararın seçim mevzuatında yapılan değişiklikten hemen sonra gelmesinin rastlantı...

Seçime iki gün kaldı.
Erken seçim kararındaki söylenmeyen sebebin, bozulan ekonomi olduğunu hatırdan çıkarmayalım. Kararın seçim mevzuatında yapılan değişiklikten hemen sonra gelmesinin rastlantı olamayacağını da. Türkiye’yi 16 yıldır yöneten Erdoğan AKP’si, mevcut ortamda ekonomiyi bir buçuk yıl daha taşıma yeterlik ve kapasitesini yitirmiştir. Bu nedenle iktidar, erken seçim kararının değiştireceği atmosfer ve dinamiklerden yararlanarak ömür uzatmayı umdu.
Yakın siyasi tarihin en gizemli vakası olan Bahçeli’nin ani tutum değişikliğiyle inşa edilen Cumhur İttifakı, şimdi halktan beş yıl ile birlikte parlamento çoğunluğu üzerinden kuracağı başkanlığı istiyor. Susturulan, satın alınan, hizalanan medya ve iktidar gücüne dayanarak bütçe olanaklarının kullanılmasına rağmen seçim meydanları farklı bir dinamizme işaret ediyor.
 
‘Hobson seçimi’
24 Haziran, demokrasiye inananlar için, hak ihlallerinin sona erdirilmesi, hukuk devletine, parlamenter sisteme dönüş, eğitimin gerici karanlıktan kurtarılması bakımından önemli. Bu yaklaşım içinde kaçınılmaz olarak; yıllardır yağmalanan kamu kaynaklarındaki talanı durdurma, yolsuzlukların hukuk dairesinde tespit ve takibi de yer alıyor.
Fakat aynı 24 Haziran, ülkeleri “yurt” değil “pazar” olarak gören yabancı yatırımcılar için bambaşka bir anlam ifade ediyor.
Bloomberg’in Türkiye’yle ilgili dün yayımlanan güncel analizi, bir ülkeye “yurt” olarak bakmak ile “pazar” olarak bakmak arasındaki derin farkı gayet iyi anlatıyor.
Analiz, Türk Lirası’nın, Erdoğan hükümetlerinin ülkeyi yönettiği 15 yıl boyunca, ilk kez bir seçim öncesinde bu kadar değer kaybına uğradığı tespitiyle baş...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 358 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 210 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 260 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 387 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar