Sayıştay’ın Ziraat raporu

Sayıştay’ın kamu kurumlarındaki denetimlerin sonucu olan raporlar üç yıldır kamuoyundan gizleniyor. Hatta, bu kuruluşların birinci derecede hesap vermek zorunda oldukları Meclis’ten bile....

Sayıştay’ın kamu kurumlarındaki denetimlerin sonucu olan raporlar üç yıldır kamuoyundan gizleniyor. Hatta, bu kuruluşların birinci derecede hesap vermek zorunda oldukları Meclis’ten bile. Buna “kaçırmak” demek daha doğru. 
Aslında Sayıştay, sorumluluk alanlarındaki kurumları layıkıyla denetleyip kapsamlı raporlar hazırlıyor. Ancak, geçen yıl örneğini gördük; TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda sert tartışmalara da tanık olduk. 
Hazırlanan raporlar, milletvekilleriyle alay eder gibi üç beş sayfaya indirilerek Meclis’e gönderiliyor. Halkın parasının, hukuka aykırı harcandığını belgeleyen tespit ve olaylar raporlardan ayıklanıyor. 
Siyasi talimatla tabii.

***

2013’te denenen bu yol, şimdi 2014 raporları için de yapılıyor. 
Sayıştay’ın 2014 denetim raporları yine ayıklanıp kırpılarak Meclis’e gönderilecek. 
Mesela Ziraat Bankası’nın 2014 denetim raporunun “otantik” versiyonunda, 90’lı yıllardaki kamu bankacılığı anlayışını hatırlatan örnekler bulunuyor. Bunların bir kısmı Sayıştay’ın daha önceki raporlarında da yer almış ve Meclis’te aleni tartışılmıştı. Olay bazında bir örnek verelim:

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 364 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 264 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 390 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar