Sahip çıkma becerisi

24 Haziran seçimlerinin sağlıklı değerlendirmesi henüz yapılmamışken yerel seçim üzerine “hazırız”, “şurası kaybedilir, şurası kazanılır” gibi açıklamaların...

24 Haziran seçimlerinin sağlıklı değerlendirmesi henüz yapılmamışken yerel seçim üzerine “hazırız”, “şurası kaybedilir, şurası kazanılır” gibi açıklamaların, seçmen nezdinde heyecan verici olduğunu düşünen kim varsa, yanılıyor.
İnsanlar -umutsuz değillerse bile- zihnen yorgun.
İnsanlar kırgın; oylarına sahip çıkılmadığını düşünüyor.
İnsanlar samimi bir özeleştiri dinlemek istiyor.
Bunları bir haftadır gelen mesaj, mail ve telefonlardan anlıyorum.

***

Yeri gelmişken belirtmeliyim:
Tıpkı sizler gibi ben de bu denli üst üste siyaset yazısı yazmaya alışkın değilim.
Fakat 24 Haziran günü, CHP ile Muharrem İnce’ye oy vermiş okurlardan ulaşan iletiler, bu dosyanın zihinlerde hâlâ açık olduğunu gösterdiği için sürdürme ihtiyacı duyuyorum.
CHP’nin seçmen profilinin sorgulayıcı nitelik taşıması dolayısıyla bu iletilerin de doğal olduğu söylenebilir. Yine de gazetecilik ilkesi fikri takip gereği, bazı önemli iletileri seçip paylaşmanın yararlı olacağını düşüncesindeyim.

***

Pazar günkü yazımda bir okur mektubuna yer vermiştim.
Okurum O.K., asıl önemli olanın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaç oy farkla birinci turda kazandığı bilgisi olduğunu bunun da küçük bir rakam olduğunu vurgulamıştı. Bir de formül vermişti:
“Geçerli oy ikiye bölünür, Erdoğan’ın aldığı oydan çıkarılır. Fark budur.”
İletinin sonuna, geçerli sonuçlar üzerinden bu hesabın bizi hangi rakama ulaştırdığını da eklemiştim: 1 milyon 295 bin 564.
Okurum L.Ö. yazımı tamamlar nitelikte, kısacık ama çarpıcı öyle bir mail yollamış ki paylaşmadan olmaz:
“Sayın Toker, bugünkü yazınızdaki 1 milyon 295 bin 564 rakamını da ikiye bölüp 1 ekleyin.
Yani 647.784 oy pesine düşülecekti. Bu bile yapılmadı! Saygılarımla.”

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar