Ortalama aklın şüpheleri

Nihayet çıktı. Daha doğru anlatımla, bir iddianamenin çıktığından haberdar olduk.Öyle ya, şüphelileri tutuklu aylardır süren soruşturma, bir iddianameyle sonuçlanmalıydı. 152 güne...

Nihayet çıktı. 
Daha doğru anlatımla, bir iddianamenin çıktığından haberdar olduk.
Öyle ya, şüphelileri tutuklu aylardır süren soruşturma, bir iddianameyle sonuçlanmalıydı. 152 güne ulaşan tutukluluğun -formel hukuk açısından- ne uğruna olduğunu, öyle ya da böyle öğrenecektik. 
Neyse ki parti bültenleri var. 
Cumhuriyet gazetesinin dışarıdaki avukatları, Kasım 2016’dan bu yana; değil her gün, her saat takibini yapmakta oldukları iddianamenin tamamlanarak mahkemeye gönderildiğini, mesleklerinin olağan icra ve marifetiyle değil, rejimin parti bülteni gibi hazırlanıp yayımlanan gazetesinden öğrendiler. İlginçtir (ilginç midir?) yıllar önce TSK mensupları hakkında açılan soruşturma ve dava evrakı da avukatlarından önce, dönemin “yandaşları”na ulaştırılmıştı. (Dönemin yandaşları ayrı bir konu.) 
Bu yazı yazılırken, gazetenin avukatları iddianameyi cismani biçimde görüp okumuş değiller. Dolayısıyla yapılacak değerlendirme, “sızan”dan öğrenilenle sınırlı kalacak.

***

Öğle saatlerinde DHA’nın da özetine yer vererek haberleştirdiği iddianameye bakılırsa, arkadaşlarımız hakkındaki en güçlü delil, telefonunda ByLock yüklü olduğu saptanan kişilerle görüşmeler yapmış olması. Altını kalınca çizelim; ByLock arkadaşlarımızın telefonlarında yüklü değil! Yüklü kişilerle görüşmeler kanıt sayılmış. 
Ceza yargılamasında “Fethullahçı Terör Örgütü’nün kriptolu haberleşme programı” olarak anılan ByLock, onu geliştiren tarafından “kullanıcılar arasında askeri seviyede şifrelenmiş, güvenli ve gizli iletişim olanağı sunan bir iletişim uygulaması” olarak tanımlanmıştı. 
ByLock’u -benim gibi- bilmeyen geniş kitleler, geliştiricisinin yukarıda aktardığım tanım bilgisini ve ilk çıktığında Google Play ve Apple app store uygulama mağazalarından parayla satın alındığını, 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalarda öğrendi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 358 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 210 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 260 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 387 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar