OHAL iptali ve ‘FETÖ ayarı’

Zor ve külfetli bir işi ortaya çıkarmak için bütün gücünü sarf etmeye “içtihat” denmiş Arapçada. Dilimize hukuksal terim olarak girmiş içtihat, dönüştüğü anlamdan...

Zor ve külfetli bir işi ortaya çıkarmak için bütün gücünü sarf etmeye “içtihat” denmiş Arapçada. 
Dilimize hukuksal terim olarak girmiş içtihat, dönüştüğü anlamdan bağımsız değil. 
Uyuşmazlık konusu alanda tereddütsüz bir kural yoksa, hukukun mahkeme kararıyla oluşturulması, içtihat. Bu yanıyla, tereddütsüz bir kaynaktır. CHP, dün 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvururken, hukukun işte bu içtihat kaynağına dayandı. 
Fakat cuntacı generallerin siparişiyle vücut bulmuş 82 Anayasası’nın, OHAL’ler için AYM denetimini “lafzen” kapatan 148. maddesini kutsal kitap mertebesinde anıp yorumlayan iktidar, bu duruma çok içerledi.

Turan, Atatürk’ü kiminle eşitliyor? 
Ana muhalefet partisinin OHAL kararnamesi için yaptığı iptal başvurusu, iktidar partisinin hukuk mezunu grup başkanvekili tarafından, “adeta 90 yıllık MustafaKemal’in partisinin tekrar fabrika ayarlarına, diğer ifadeyle FETÖ ayarlarına dönmeye başlamak” diye nitelendi. 
Bu nezaketsiz cümledeki “diğer ifadeyle” bölümünden öncesi ve sonrasına lütfen dikkat edin: 
“Adeta 90 yıllık Mustafa Kemal’in partisinin diğer ifadeyle FETÖ ayarları”. 
AKP’nin hukuk fakültesi mezunu Grup Başkanvekili Bülent Turan’a göre, CHP’nin Yüksek Mahkeme’ye başvurusu “90 yıllık Mustafa Kemal’in partisinin tekrar fabrika ayarlarına” dönmesi anlamına geliyor.
Partinin tarihi ve kurucusu Atatürk, iktidar partisi yöneticisi nezdinde bir tahkir aracı olarak kullanılıyor. Yetmiyor, Atatürk’ü kendilerinin eski koalisyon ortağı, “mutlu günlerindeki” adıyla Cemaat yeni adıyla “terör örgütü” olarak tanımlanan FETÖ ile aynı terazide tartıyorlar. 
Düne kadar ne güzeldi her şey değil mi? 
OHAL kararnameleri, fiili başkanlık yolunda araçsallaştırıp baskıcı rejimi bu araçsallıkla tahkim yolunda dev adımlar atılıyorken AYM’ye iptal başvurusu nereden çıktı, öyle değil mi? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 364 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 264 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar