Murat’a mektup

Sevgili Murat, Ziyaretinize gelen CHP milletvekilleri ilk mesajlarınızı paylaştı. Senin sade, küçük bir not defteri sayfasındaki el yazını okurken o içeriğin, sana ve savunduğumuz değerlere ne kadar...

Sevgili Murat
Ziyaretinize gelen CHP milletvekilleri ilk mesajlarınızı paylaştı. Senin sade, küçük bir not defteri sayfasındaki el yazını okurken o içeriğin, sana ve savunduğumuz değerlere ne kadar yakıştığını düşündüm. 
200’ü aşkın gazeteci, Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan gibi yazarlar, HDP’li vekiller cezaevindeyken yalnızca kendin için özgürlük istemediğini söylüyor, bütün düşünce ve fikir suçlularının barışçıl demokratik bir Türkiye için en kısa zamanda özgürlüklerine kavuşmasını diliyordun. 
1. sayfa hazırlarkenki manşet spotu özeniyle yazdığın bu kısa mesaj, memleketin cümle derdini özetliyordu. Üstelik, 370 dernek bir cümleyle ve bir gecede kapatılmamıştı daha. İnsani değerlerin kaybolmaya; ortak yaşama zemininin altımızdan kaymaya başladığı, zorbalığın yayıldığı bu dönemde, meşru arayışların kıymeti büyük.

Anayasa Çalıştayı 
Ancak yaşatılanların ağırlığıyla olsa gerek, dün sabah CHP’nin düzenlediği Anayasa Çalıştayı’na giderken, birçok soru dönüp durdu zihnimde. İşi ve hayatı siyaset olan herkes, şu soruların cevabını vermeliydi: 
- Ülkenin üçüncü büyük partisinin genel başkanları, milletvekilleri anayasa iyi olmadığı için mi tutuklanmıştı? 
- Çocukların güvenli ortamlarda büyüyüp eğitim görmesi için didinen Gündem Çocuk’un da aralarında yer aldığı 370 derneğin bir gecede kapatılmasının nedeni iyi bir anayasamızın olmaması mıydı? 
- Kapısı kırılarak girilen büroda, özel harekât polislerinin avukatlara fiziki şiddet uygulayabilmesinin nedeni anayasadaki falanca madde eksikliğinden miydi? 
- Ya ülkenin yapıtları onlarca dile tercüme edilmiş edebiyatçılarının, dünya çapındaki çizerlerinin, sayıları 142’ye ulaşan gazetecilerinin aylardır cezaevinde olmasının nedeni? Onun da mı müsebbibi anayasaydı?

Anayasal sınırlara çekilmek 
Neyse ki yalnız değildim. Bir kısmında bulunabildiğim ve ilginin yüksek olduğu Çalıştay’da da bu sorular tartışıldı. Farklı sözcüklerle de olsa CHP yönetimi ve akademisyenlerin de sorduğu sorular, şu önermede buluşmuş görünüyor: 
Temel sorun, anayasanın yetersizliği değil; başkanlık sistemi ambalajında dayatılan tek adam rejimi, fiili durumun anayasal çerçevede oturtulması ve mevcut iktidarın meşru anayasal sınırlara çekilmesi gereği. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 364 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 264 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar