Meclis’i Meclis eliyle tasfiye etmek

Değerli okurlar, bu yazıyı okurken ilk önce şu notu hatırda tutsun lütfen: Bizim hukuk düzeninde, cumhurbaşkanının seçildikten kaç gün sonra yemin edeceği konusunda net ve bağlayıcı bir süre...

Değerli okurlar, bu yazıyı okurken ilk önce şu notu hatırda tutsun lütfen: Bizim hukuk düzeninde, cumhurbaşkanının seçildikten kaç gün sonra yemin edeceği konusunda net ve bağlayıcı bir süre bulunmamakta.
Şimdi devam edelim.
24 Haziran’da kaybetme olasılığı, AKP’ye akıl almaz hamleler yaptırtıyor.
Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birlikte yapılacağı 24 Haziran akşamı, TBMM’de çoğunluğu muhalefete kaptırma ihtimalinin AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ne kadar ürküttüğü, yeni yetki yasasıyla ortaya çıktı.
Malum, şaibeli 16 Nisan 2017 referandumuyla kabul edilen anayasa değişikliği, bazı “uyum yasalarının” çıkarılmasını gerekli kılıyor.
AKP hükümeti, Bakanlar Kurulu’nun TBMM’ye sevk ettiği üç maddelik yetki yasa tasarısına öyle bir fıkra eklemiş ki, Cumhurbaşkanı’na seçildikten sonra belirsiz bir süre içinde Meclis’i by-pass etme “olanağı”(!) veriliyor.
 
Neden anayasa komisyonuna gitmedi?
Aslında getirilen maddeye Meclis’i Meclis eliyle tasfiye etme maddesi demek daha doğru belki.
Seçimlerin ardından cumhurbaşkanı yemin edinceye dek geçecek süre içinde Bakanlar Kurulu’na istediği her konuda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi veren madde şu:
“Bakanlar Kurulu’na verilen yetki, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda, cumhurbaşkanının yemin ederek göreve başladığı tarihe kadar geçerlidir. Bu süre içinde Bakanlar Kurulu, birden fazla kanun hükmünde kararname çıkarabilir.”
Bu vahim girişim, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda hararetli tartışmalara sahne oldu. M...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar