McKinsey’nin ücreti hangi para biriminden?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “McKinsey ile çalışmaya karar verdik” açıklamasına yönelik itirazlar genişliyor. Hem de iktidar medyasını içine alarak. Medya, muhalefet partileri ve sivil toplumdan...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “McKinsey ile çalışmaya karar verdik” açıklamasına yönelik itirazlar genişliyor.
Hem de iktidar medyasını içine alarak.
Medya, muhalefet partileri ve sivil toplumdan yükselen tepkiler yoğunlaşınca yapılan açıklama evlere şenlik.
Açıklamada bu vahim anlaşmaya dönük eleştiriler “öküz altında buzağı aramak” diye niteleniyor. Niyeyse New York’ta patronlara seslenirken rahatça telaffuz edilen McKinsey’nin adı, resmi açıklamada geçmiyor.
McKinsey’nin “firma” diye anıldığı açıklamada, görevin icrai olmayacağı, Kamu Maliyesi ve Dönüşüm ofisinin liderlik edeceği belirtiliyor.
“Liderlik”, kullanıldığı konjonktür ve yere göre sorunlu bir kelime olabilir.
Hele ki tasarruf ve gelir önlemleri için yapılacaksa. Eğer ki içinde (16 bakanlığın temsilcisi bulunsa bile) McKinsey’nin olduğu bir ofisin görevi liderlikse o zaman da bize “Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nı niye kurdunuz?”, “Gelir İdaresi’nin işi nedir?”, “Sayıştay yıllardır bütçeyi denetlemiyor muydu?” sorularını sorma hakkı doğar.
Meselenin düğüm noktası ise geçiştirilemez: Ücret.
Hafta sonu yazımızda Lübnan Hükümeti’ne 6 aylık hizmeti karşılığında McKinsey’ye 1.5 milyon dolar ödendiğini yazdım.
Uzun yıllar önce hazırlanan bir resmi denetim raporunda TRT’nin McKinsey’ye yaptırdığı bir plan çalışması için 5 milyon dolar bedelden bahsediliyordu. (O raporlara erişim artık yok!)
Sözün özü: Bizde de McKinsey’ye çizilen görev sahasının zeminini oluşturan  (ve Orta Vadeli Program yerine geçirilen)  Yeni Ekonomi Programı (YEP) 3 yıllık olacaksa, faturanın epeyce kabarık olacağı anlaşılıyor.
Peki, hepimizin parasını düzgün yönetmekten sorumlu Hazine ve Maliye Bakanlığı, McKinsey’ye hangi para birimi üzerinden ne kadar ödeme yapılacağını neden açıklamıyor?
Se...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 358 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 210 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 260 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 387 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar