Markaj nedir?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ilk Cumhurbaşkanlığı seçimine 2014’te girdi ve seçildi. 24 Haziran, onun ikinci Cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Şaibeli 16 Nisan referandumunun amacı, AKP’nin dikte...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ilk Cumhurbaşkanlığı seçimine 2014’te girdi ve seçildi. 24 Haziran, onun ikinci Cumhurbaşkanlığı seçimi olacak.
Şaibeli 16 Nisan referandumunun amacı, AKP’nin dikte ettiği değişiklikleri onaylatmaktı. Kişiye özel tasarlanmış “partili Cumhurbaşkanlığı” maddesi bunlardan biriydi. Bu sayededir ki(!) tarafsızlık yemini etmiş Erdoğan, devletin bütün imkânlarını kullanarak partisinin propagandasını yapabiliyor.
Fakat 16 Nisan’da “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir” diyen fıkra aynen kaldı.
Bu ne demek? Bu, şimdi ikinci seçime hazırlanan Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı olamaması demek. Tek istisna hariç: Erdoğan yine cumhurbaşkanı seçilir ve TBMM o ikinci dönem sürerken seçimleri yenilerse, o zaman bir kez daha aday olabilecek.
Fakat diyelim ki, erken seçim kararını TBMM vermedi. Ama Erdoğan bir nedenle ülkeyi erken seçime götürmek istedi. Bunu yapabilecek ama “Ben yine cumhurbaşkanı adayı olayım” diyemeyecek.
İşte bu yaşamsal önemdeki konuyu
“Hayret verici bir anayasa yorumu!”
başlıklı yazısıyla Dr. Murat Sevinç kapsamlı biçimde irdeledi. (15 Temmuz darbesi bahane edilerek bir OHAL KHK’siyle SBF’den ihraç edilen değerli Anayasa Hukukçusu Sevinç’in yazısı 11 Haziran’da Diken’de yayımlandı.)
 
HDP kilit parti
Konu hayat memat meselesi. Bu amaçla girilen çabaların mahiyetini ise biraz ağzımız açık kalarak (her koşulda hukuk devletine inanan insanlar olarak) biraz da dehşet içinde idrak ediyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar