Kamu hastaneleri ödeme krizinde

Kamunun sağlık sistemi ciddi ödeme krizi içinde. Bakmayın AKP’nin yerel seçim propagandası uğruna, Bilkent Şehir Hastanesi’nin bitmeden açılmasına onay verişine. Gerçekler farklı. 13 Şubat 2019...

Kamunun sağlık sistemi ciddi ödeme krizi içinde.
Bakmayın AKP’nin yerel seçim propagandası uğruna, Bilkent Şehir Hastanesi’nin bitmeden açılmasına onay verişine.
Gerçekler farklı.
13 Şubat 2019 tarihli Trabzon Valiliği üst başlıklı yazı, kamu hastanelerinin içinde bulunduğu derin nakit darboğazını belgeliyor.
Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi alım yapacak. Seyyar röntgen cihazı için 26 adet şarj edilebilir bataryaya ihtiyacı var. “Doğrudan temin yöntemiyle” firmalardan teklif istiyor.

SEKİZ AY SONRA GEL

Sayfanın altında not: Ödeme süresi, hastanenin nakit durumuna göre değişecek:
3 bin TL altı ödemeler 90 gün, 3 bin TL üstü ödemeler için 240 gün.
Yani ihaleyi kazanacak olan firma, döviz üzerinden ithal edilen bataryaları hastaneye teslim edecek.
Ama parasını Ekim 2019’da alacak.
Bu durumun tek bir hastaneyle sınırlı olmadığı ise herkesin bildiği sır.
Peki devlet hastanesi 15-20 bin TL’lik batarya bedelini “Ancak sekiz ay sonra öderim” diye yazı yazarken, Sağlık Bakanlığı Bilkent Şehir Hastanesi’ni işleten CCN Holding’e bu yıl ne kadar “hizmet ve kullanım bedeli” ödeyecek biliyor musunuz?
Tam 419 milyon 219 bin 128 lira 63 kuruş. (*)
Halk sağlığı, medikal sektörü ve bütçe açısından bu tablo nasıl sürdürülecek?
(Kaynak: Sağlık Bakanlığı-Paranın Değeri Analiz Yaklaşımı-2016-TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyelerine dağıtıldı.)

Yıkılan AKM binası.

“AKM’nin faturası” başlıklı önceki yazımda, tescilli kültürel miras ve bellek mekanı AKM’nin yıkılmayıp restorasyonu halinde ayrılacak bütçe kaynağı ile yeni binanın ihale bedelini karşılaştırdım.
Yıkım öncesinde, bakanlığı döneminde iki ayrı restorasyon ihalesi yapılmış eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın görüşlerine yer verdim. Şu cümle TMMOB nezdinde tepkilere yol açtı.
“2009’da atılan her adımı dava konusu yapanların hiçbiri, sendika, mimarlar odası vb. başlamış işi durduran bu karara karşı yargıya gitmedi.”
Günay, kendisinden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirilen Ömer Çelik’in 2013’de “bir yıldır sorunsuz sürdürülen işi durdurması”na ilişkin kararı kastediyordu.
TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, sosyal medya hesabından, Günay’ın iftira attığını belirtirken, gazetecilik ilkelerini hatırlatan mesajlar paylaştı.
Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen ve odanın avukatı Can Atalay ile görüştüm. Paylaştıkları bilgi belge ve dosyalar bir köşenin sınırlarını çok aşar.
Şu kadarını aktaralım:
Yıkılan AKM’nin korunmasına yönelik, mimarlar odasının mesleki ve hukuksal girişimleri eski AKP’li Kültür Bakanı Attila Koç’un, 2005’de “AKM’nin yıkılıp yeniden yapılmalı” sözüne dek geriye uzanıyor.

ÜÇ BELGE

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar