İstanbul Havalimanı’nda yeni “işler”

İstanbul Havalimanı’nı yapım ve işletmesini üstlenen İGA A.Ş.’yi kuran beş şirketi biliyorsunuz: Cengiz, Limak, Mapa, Kolin ve Kalyon. Büyük beşli, havalimanı inşaatı sürerken, uçakların...

İstanbul Havalimanı’nı yapım ve işletmesini üstlenen İGA A.Ş.’yi kuran beş şirketi biliyorsunuz: Cengiz, Limak, Mapa, Kolin ve Kalyon.
Büyük beşli, havalimanı inşaatı sürerken, uçakların yakıt ihtiyacını karşılamaya dönük bir ortak şirket daha kurmuşlardı.
100 bin TL sermayeyle yola çıkan şirketin bir numaralı amacı, hava araçları için petrol ürünü, kimyasalları ithalat ihracat ve nakliyesini yapmaktı. Boru hattıyla nakliye ve depolama da diğer amaçlar da buna dahildi.
İGA Akaryakıt bu amaçlar için ne yapacağını da 15 maddeyle sıraladı. (Vakıflara, derneklere ve üniversitelere yardım ve bağış bu faaliyetlerden biriydi.) BÜYÜK OPERASYON Ortaklar ertesi yıl (5 Haziran 2017’de) İGA Akaryakıt’ın şirket sermayesini 3 milyon liraya yükseltti.
Şirketin amaçlarına bir de ek yapıldı: Akaryakıt istasyonu açıp işletmek eklendi.
Şimdi hepimizi ilgilendiren iki soru:
Sermayesi 500 bin TL olan bir şirket, sermayesi altı kat daha büyük (3 milyon TL) olan bir şirket paylarının tamamını nasıl ve neden alır?
Devralan ve devreden şirketin ortakları aynı beş şirketten oluşuyorsa bu devri anlamak kolaylaşır mı?
Yoksa zorlaşır mı?
Taze haberi verelim: Sermayesi 500 bin TL olan CMLKK Liman İşletmesi adlı şirket, sermayesi 3 milyon TL olan İGA Akaryakıt’ın yüzde 100 hissesini devraldı.
Devir kararı 15 Şubat 2019 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlandı.
Tahmin edebileceğiniz gibi CMLKK Liman’ın kurucuları aynı beş şirket. Havalimanını yapan ve işle­ten Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon, iki buçuk yıl önce kendilerinin kurdu­ğu akaryakıt şirketini, yine kendilerinin yedi ay önce kurduğu bir liman şirketine devretmiş oldular.

Liman marina ve dahası Ticaret Sicil kayıtlarına göre CMLKK Liman, 22 Haziran 2018’de kurulmuş.
– Bir numaralı amacı liman ve marinaları (mülkiyet, kira, işletme hakkı, irtifak hakkı ve benzeri kullanım haklar...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 358 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 210 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 260 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 387 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar