İstanbul Havalimanı metrosunda ‘adi ortaklık’

İstanbul Havalimanı’na taşınma işlemi yarın tamamlanıyor. “Dünyanın en büyük” unvanlı havalimanının, metro ulaşımsız yapılıp açıldığına bu köşede...

İstanbul Havalimanı’na taşınma işlemi yarın tamamlanıyor. “Dünyanın en büyük” unvanlı havalimanının, metro ulaşımsız yapılıp açıldığına bu köşede birkaç kez değindik.
Ulaşım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca (İBB)  yapılan bagajlı  taşıma ihalesini alan İBB iştiraki Otobüs A.Ş.’nin Havaist markasını taşıyan lüks otobüslerle sağlanacak.
Bu amaçla 7 gün 24 saat yolcu transferi sağlayacağı açıklanan Havaist  filosundaki otobüs sayısının 150’ye çıkarıldığı, 20 ayrı hatta, 65 duraktan sık sefer düzenleneceği, günlük 90 bin yolcuya hizmet sağlayacağı duyuruldu.
Ulaşım süreleri 90-100 dakika arasında görünüyor.
Havalimanına otobüsle ulaşımın konforlu oluşu, geçecek zamanın metroya göre çok uzun ve daha pahalı olacağı gerçeğini değiştirmiyor. ★★★ İstanbul Havalimanı için toplam 66 km. uzunluğunda iki metro hattının inşaatı ise sürüyor. Biri Gayrettepe-İstanbul Havalimanı, diğeri İstanbul-Havalimanı-Halkalı.
Burada bir hatırlatma yapalım: İki hatta da havalimanının beş müteahhidi arasında olup yakın zaman önce ayrılmış Kolin var. (Kolin’in hissesini Kalyon aldı.) Kolin, Gayrettepe hattı pazarlıklı ihalesini Şenbay Madencilik; Halkalı hattı pazarlıklı ihalesini de Özgün Yapı şirketleri ile kazanmıştı.
Şenbay Madencilik ile Özgün Yapı ise aynı grup bünyesinde: Bayburt Grubu.
İnşaatı önce başlayan Gayrettepe-Havalimanı metrosunun hep 2019 sonunda açılacağı söyleniyordu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın son açıklamasına göre, yapımı büyük hızla süren metro 2020 başında devreye alınacakmış.  33 km’lik hat sekiz ay sonra tamamlanır mı sizce? Açılma tarihinin alıştıra alıştıra daha ileriye atılmasına kimse şaşırmasın. ★★★ Peki havalimanı ulaşımının ikinci metrosu olacak Halkalı-İstanbul Havalimanı hattının yüzde 80’ini gerçekte Kalyon, Kolin ve Cengiz İnşaat’ın yaptığını biliyor muydunuz?
Ben bilmiyordum.
Yeni öğrendiğim bu bilgiyi sizinle paylaşmaya karar verdim. Meğer, Ulaştırma ve...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 358 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 210 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 260 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 387 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar