İhale Kanunu’ndan kaçış alfabeyi bitirdi

Kamu ihalelerinde müteahhide ödenen para, halkın vergisidir. O nedenledir ki, aslolan açıklıktır. İhalenin herkesin haberdar olacağı şekilde ilanı, tekliflerin açık, rekabet kurallarına uygun olması yani. Fakat...

Kamu ihalelerinde müteahhide ödenen para, halkın vergisidir.
O nedenledir ki, aslolan açıklıktır. İhalenin herkesin haberdar olacağı şekilde ilanı, tekliflerin açık, rekabet kurallarına uygun olması yani.
Fakat istisnalar da vardır. Onlar da yasada sayılır. Diyelim, savunma ve güvenlikle ilgili alımlar böyledir.
Mevcut Kamu İhale Kanunu (KİK), 2002 yılı başında yasalaştı. 2001 krizinin hemen ertesinde -şimdi kötülemeye doyulamayan dönemin koalisyonu-, bütçe kaynakları çarçur olmasın diye işi sıkı tutan bir yasa hazırlamıştı.
O yasada belirlenen istisna sayısı a’dan f harfine kadardı.
Sonra AKP iktidar oldu; “istisna” maddesindeki alfabe harfleri h, ı, j, k, l filan derken uzun bir listeye dönüştü.
Mal, hizmet alırken, bina yol yaptırırken yasaya tabi olmak istemeyen kurum ve konular o kadar arttı ki, adeta istisna kurala; kural da istisnaya dönüştü.
Son baktığımda istisna listesi alfabenin y harfine gelmişti.
Ya Z’den sonra?
Ben de naçizane –z- harfinin ne zaman geleceğini, kimin alacağını merak ediyordum.
Ve iki gün önce merakımı giderdim. Son torba kanun ile ihale yasasına bir “z” bendi eklenmiş.
“z” harfi tabii ki Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceği uluslararası organizasyonların mal ve hizmet alımlarına nasip olmuş.
Ha bir de araya sıkıştırılan Çay İşletmeleri var. Türkiye Varlık Fonu kapsamındaki Çay İşletmeleri de artık İhale Kanunu’na tabi olmayacakmış.
Gelin görün ki; Türk alfabesi, z’de bittiği için, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün kanundan kaçma düzenlemesi, “e” bendinin arasına sıkıştırılmış.
Alfabemizde x, w, q harfleri olmadığı için, bundan sonra kanun koyuculardan (AKP’li vekil oluyorlar) nasıl bir hamle gelecek merakla bekleyeceğiz.
Kimbilir belki daha doğrusu, hiç olmayan harfleri aramak y...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 358 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 210 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 260 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 387 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar