Güçlü Meclis

Parlamenter sistemin yerine getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin propagandası yapılırken iddia olunmuştu ki, TBMM çok daha etkin olacak, daha da güçlenecek.Bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan...

Parlamenter sistemin yerine getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin propagandası yapılırken iddia olunmuştu ki, TBMM çok daha etkin olacak, daha da güçlenecek.

Bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan, danışmanları, iktidar partisi yöneticilerinin savunduğu bu tezi savunanlara göre TBMM daha özgür bile olacaktı.

Gün geçmiyor ki, TBMM’yi yasama işlevini güçlendiren, özgürlüğü artıran bir örnek gelişme yaşanmasın. Daha önce yasa teklif  etmeye Bakanlar Kurulu ve milletvekilleri yetkiliyken, artık ortada bir Bakanlar Kurulu kalmadığı için bu işlem yalnızca milletvekilleriyle sınırlı hale geldi. Fakat yasaları milletvekillerinin hazırlamadığı, bakanlıklarda hazırlanan metinlerin TBMM’ye geldiği, profili ve özgeçmişi açısından bu metinlerle bağlantısı olabilecek milletvekillerinin imza attığı da biliniyor. Kısmen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden önce de işleyen bu yol, 2017’den beri daha sık kullanılıyor.

İstanbul Boğazı’yla ilgili yetkiyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alan yasa taslağı, bu olgunun son örneği. İktidarın İstanbul gibi bir “kale”yi kaybetmeyi kabullenmekte zorlanacağı sürpriz değildi. Ancak TBMM’nin bu kadar göz göre göre rant odaklı girişim araçsallaştıracağı pek tahmin edilmiyordu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda hazırlanan taslak, İstanbul Boğaziçi alanıyla ilgili yetkileri merkezileştiriyor. İBB ile boğazdaki dört ilçe belediyesinin etkileri sona eriyor. Cumhurbaşkanı’nın başkanı ve üyelerini atayacağı Boğaziçi Başkanlığı ile iki yeni kurul oluşturulacak. İBB’nin, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yetkileri ortadan kaldırılıyor.

“Bu taslağı hazırlayın” talimatının Cumhurbaşkanı’ndan gitmediğini söyleyecek kimse var mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar