Faiz en büyük zaaf!

Bankacılık sektörünün en önemli zaafı faizmiş. BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) Başkanı Mehmet Ali Akben“2. Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı...

Bankacılık sektörünün en önemli zaafı faizmiş. 
BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) Başkanı Mehmet Ali Akben“2. Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı”nda şöyle demiş: 
“Kaç kişi oruç tutuyor, kaç kişi cuma namazına gider, kaç kişi helale dikkat eder dediğimizde bu oranları çok yüksek görürüz. Ama en büyük zaafiyetimiz faizkonusunda” demiş. 
Akben devam etmiş: 
“Fetva kurulları BDDK bünyesinde mi olmalı? Şu an Katılım Bankaları Birliğibünyesinde olması planlandı ama şart değil, değerlendirilir. Hangi tarafta olmasınındaha sağlam ve daha doğru tanımlanmasını mevzuat çerçevesinde dikkate alırız.” 
BDDK Başkanı’nın “bu konuda herkesin sunacağı görüş ve katkıya açık oldukları”görüşünden hareketle bazı sorular:

Diyanet niye gecikti? 
- Faizsiz bankacılık konusunda uzun süredir Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) fetva vermesi bekleniyor. Son beş yıldır her sene en az bir kez bu konuda haber çıkar. En son iki yıl önce Diyanet’in BDDK’yle bir araya gelerek çalışma yaptığını duyduk. Fakat ne hikmetse bu fetva bir türlü gelmedi. 
- Finans sektörünün bu alanda bir inandırıcılık sorunu olabilir mi? 
- Fetva Kurulu’nu oluşturacak yapının, bir yandan bu esaslara vâkıf, diğer yandan da “faize hiç bulaşmamış” bir kurumsal yapıdan gelme güçlüğü mü söz konusu? 
- Fetva Kurulu dendiğinde akla gelecek ilk kurum olan DİB, hac paralarını hangi finansal kuruluşlarda nasıl değerlendiriyor? 
- DİB, hiç faiz geliri elde etmediğini açıklayarak kamuoyunun rahatlatabilir mi? 
- DİB personeli, maaşlarını geleneksel bankalardan mı, yoksa faizsiz esasa göre çalışan katılım bankalarından mı alıyor? 
- DİB’in taşra teşkilatındaki müftülükler, bankalardan promosyon adı verilen, değişik maddi yararlar karşılığında maaşlarını kullanıyor mu? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 364 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 264 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 390 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar