Ergene’den doğan kanser kader midir?

Son yıllarda kanser vakalarındaki artışla anılan Ergene Nehri’nin uzunluğu 283 km. Istranca’dan Saros Körfezi’ne uzanıyor. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ bu nehrin havzasında. Ve 2 bin 500’ün üzerinde fabrika bu...

Son yıllarda kanser vakalarındaki artışla anılan Ergene Nehri’nin uzunluğu 283 km.
Istranca’dan Saros Körfezi’ne uzanıyor. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ bu nehrin havzasında. Ve 2 bin 500’ün üzerinde fabrika bu havzada plastik, deri, kozmetik, tekstil vb üretiyor.
Fabrikalar yıllardır kimyasal atıklarını Ergene’ye dökmüş. Sorumsuzca. Kimyasal atıklardaki ağır metaller suya, havaya, toprağa, tarımsal ürünlere karışıyor.

Ergene Nehri’ne 2 bin 500’ün üzerinde fabrikanın atıkları boşaltılıyor.

Geçen cuma yazdım. Sağlık Bakanlığı bütçeden milyonlar harcayarak kapsamlı bir bilimsel çalışma yürüttü. Ergene Havzası’ndaki üç ille birlikte Kocaeli ve Antalya’yı da içine alan beş ilde “Çevresel Faktörlerin Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi” araştırması 5 yıl sürdü.

Sağlık Bakanlığı, halk sağlığı için halkın parasıyla yaptığı çalışmanın sonuçlarını halktan gizliyor. Yetinmiyor. Projede yer almış (sonra uzaklaştırılmış), elindeki verileri halka yazı dizisiyle duyuran bir bilim insanının hapse atılması için uğraş veriyor. Bakanlık, bölgede kanser vakalarındaki artışa ışık tutacak bu verilerin yer aldığı yazı dizisi dolayısıyla suç duyurusunda bulundu.

Bülent Şık

12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Dr. Bülent Şık, 7 Şubat’ta yargılanmaya başladı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Şık’ın avukatları Can Atalay, Tora Pekin’in “derhal beraat” talebini reddetti ve davayı mayıs sonuna erteledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar