Diyanet’in tüzel kişilik talebi

Hayatın her alanında yoğunlaşan dinselleşme, devlet aygıtına ve yöneticilerine yeterli gelmiyor. Meraklısı biliyor, Diyanet İşleri Baş­kanlığı (DİB) geçen yılın genel...

Hayatın her alanında yoğunlaşan dinselleşme, devlet aygıtına ve yöneticilerine yeterli gelmiyor. 
Meraklısı biliyor, Diyanet İşleri Baş­kanlığı (DİB) geçen yılın genel bütçe­sinden 6.5 milyar TL ödenek kullandı. Ancak DİB, önceki yıllarda olduğu gibi bu ödeneği yine yeterli görmeyerek, “kısıtlı bütçe imkânlarının” artırılmasını istiyor. Kirası yüksek şehirlerdeki ca­milerde görev yapan personel için de lojman ödeneğinin artırılmasını talep ediyor. 
DİB’in 2016 yılı Faaliyet Raporu’na göre geçen yıl 90 milyon TL’yi aşkın fazla ödenek kullanmış. 
Ancak kendisine ayrılan ödeneğin yüzde 92.6’sını personel giderlerine ayırdığını duyuruyor. 
Başkan Mehmet Görmez’in emek­liye ayrılması vesilesiyle, DİB’in son faaliyet raporundaki bazı verileri hatır­latmak yararlı olabilir. 
DİB’in yakındığı tek konu “kısıtlı büt­çe” değil. Konu şöyle aktarılıyor: 
“İbadet yerlerinin yönetimi ve dene­timi görevi, yasal olarak Başkanlığın uhdesindedir. Ancak Başkanlığın huku­ki tüzel kişiliğinin olmaması nedeniyle, cami, mescit ve bunların müştemilatı ile Kur’an kurslarının mülkiyeti farklı özel ve tüzel kişilere aittir. Bu durum, hukuken sorumlu olduğumuz ibadetha­nelerin yönetiminde, Başkanlığın ciddi sorun ve sıkıntılarla karşılaşmasına neden olmaktadır. Bu itibarla, mutlaka Başkanlığa hukuki tüzel kişilik sağlaya­cak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.” 
DİB, Başbakanlığa bağlı bir kurum. Faaliyet raporundaki bu yakınmadan sonra Cumhurbaşkanlığı’na bağlanma­sı sürpriz olmasın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar