‘Değişen Karadeniz’i Anlamak’

Pazartesi günü sadece okullar açılmıyor. O gün, -millete küfreden- Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding’in işletmek istediği Cerattepe’deki altın madenciliğine karşı açılan...

Pazartesi günü sadece okullar açılmıyor. O gün, -millete küfreden- Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding’in işletmek istediği Cerattepe’deki altın madenciliğine karşı açılan davanın karar duruşması da yapılacak. 
Rize İdare Mahkemesi’nde, 19 Eylül’de görülecek duruşma, bir duruşmadan çok fazlası. Türkiye’nin en geniş katılımlı çevre davası olma özelliğini taşıyan dosyanın duruşması, çeyrek yüzyılı aşkın süren bir mücadelenin dönemeci olacak. 
Keşif yapmaya giden bilirkişi heyetini 1.5 km uzunluğunda insan zincirinin karşıladığı, madene itiraz eden bölge halkına soruşturmaların açıldığı bir projeden söz ediyoruz.

Neoliberal dönüşüm 
Cerattepe’de, nispeten daha güncel ve kapsamlı örneğini izlediğimiz Karadeniz halkının kendine özgü “itiraz kültürü”, çok önemli bir boşluğu dolduran bir kitapta, derinlemesine ele alınıyor. “Değişen Karadeniz’i Anlamak” (2016, Phoenix Yayınevi) kitabını siyaset bilimci akademisyenler Dr. Deniz Yıldırım ve Dr. Evren Haspolathazırlamış. 
AKP’nin en yüksek oy oranına ulaştığı Karadeniz’i, iktidar partisinin “sert çekirdeği”olarak niteleyen Deniz Yıldırım’ın şu tespiti kayda geçmeli: 
“Bu bölgeyi, bu bölgedeki sosyal, siyasal ve ideolojik dönüşümleri ve bu çerçevedede artan oranlı AKP desteğini anlamadan, AKP’yi ulusal düzeyde anlamak, pek de mümkün değildir.” 
Üç ana bölüm altında, toplam 21 makaleden oluşan derlemede, Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan değişim ve dönüşümün, siyasal, ekonomik, sosyal ve toplumsal mücadele boyutları ele alınıyor. Veriler ve mülakatlar ile zenginleştirilmiş saha çalışmaları içeren makalelerin, her biri alanında uzman bilim insanlarının emek yoğun çabalarıyla kaleme alınmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 364 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 264 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 389 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar