Çanakkale Boğazı’na dikkat

Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaatı süren 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ilişkin kaygılar yalnızca bir okura ait değilmiş meğer. Emekli uzak yol kaptanı Sedat Tenker’in...

Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaatı süren 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ilişkin kaygılar yalnızca bir okura ait değilmiş meğer. Emekli uzak yol kaptanı Sedat Tenker’in köprü ayaklarından kaynaklanabilecek olası kazaları ile bunların yol açacağı can ve mal güvenliğini de içine alan çevresel felaketlere dikkat çeken yazıma çok sayıda okur mesajı geldi. Bu meselenin konunun uzmanları arasında ciddi kaygı nedeni olduğu ve tartışıldığı anlaşılıyor.

★★★

Adı bende saklı bir mühendis okur, seyir halindeki gemilerin ayaklara çarpma olasılığının yanında farklı risklerin de bulunduğunu belirterek, 2023 metre uzunluktaki ayak açıklığına dikkat çekiyor. “Bu uzunlukta bir ayak açıklığı dünyanın hiçbir yerinde yok” diyor.
Gerçekten de Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Konsorsiyumu’nun gerçekleştirdiği büyük projenin ayak açıklığı, proje bitimi Cumhuriyet ilanının 100. Yılı’na rastlayacağı için 2023 metre olarak belirlenmişti.
Çanakkale gibi deprem kuşağında, değişken ve şiddetli rüzgar riskleri bulunan bir yerde bu yükseklik ve açıklıkta bir köprünün teknik olarak çok sorunlu olduğunu vurguluyor mühendis okurum.

★★★

Mesele yalnızca denizcilik riskleriyle de sınırlı değil. Köprüye bağlantılı otoyolların yapılaşma ve nüfus göçünü tetikleyerek Trakya’da tarımı olumsuz etkileme olasılığı da düşük değil.

FACİA RİSKİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar