Bu borcun altından kalkamazsınız

Söylediğine, kalben ne kadar inanıyor bilinmese de müstafi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, borçsuz bir belediye bıraktığı kanaatinde. O, öyle söyleyince İstanbul...

Söylediğine, kalben ne kadar inanıyor bilinmese de müstafi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, borçsuz bir belediye bıraktığı kanaatinde. 
O, öyle söyleyince İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kurumsal sitesine baktım. 
Sitenin gayet görünür bir sekmesinde belediyenin 2017 bütçe belgesi duruyor. 
Daha ilk sayfalarda yazılmış: 
Gider: 18 milyar 500 milyon TL. 
Gelir: 13 milyar 600 milyon TL 
“Denge” başlıklı 3. maddesinde, aradaki 4 milyar 600 milyon TL’lik açığın net borçlanma ile kaynağı gösterilerek denklik sağlandığı belirtiliyor. 
4.6 milyar TL’lik borçlanmayı merak eden çıkarsa, not düşelim: 
Bu tutarın 1. milyar 765 milyon TL’sinin iç; 2 milyar 834 milyon TL’si de dış borçlanmayla karşılanacağı öngörülüyor. 
Dış borçlanmanın tamamı da yabancı bankalardan. 1.8 milyar TL’lik iç borcun 268 milyon TL’si banka borcu, 947 milyon TL’si İller Bankası’na.

Boğaz köprülerinden 27 milyon TL pay 
Bu arada gelir kalemi içinden bir başlık: Boğaz köprülerinden elde edilen geçiş ücretleri için İBB’ye aktarılacak pay tahmini: 27 milyon TL. 
Gelir hanesine 54 milyon TL de otopark geliri yazılmış. 
İBB’nin mali nitelikli borçları, alınacak kurumsal önlemlerle öyle ya da böyle ödenir. 
Fakat Topbaş’ın İstanbul’a borçları, ne yapsa ödenemez ağırlıkta. 
Betona boğulmuş şehre, bitmiş yeşile, beklenen ürkütücü deprem yarın olsa sığınılacak eski afet toplanma alanları yerine dikilen yapılara, yandaşları trilyoner etmiş kuleler yüzünden bitmesine yol verilmiş tarihsel siluete, tamamen kapanan ufka, katledilmiş on binlerce ağaca, evsiz kalmış insanlara yuvası dağılmış sincaplara tilkilere baksa bu ağırlığı hisseder mi?

Avrasya Tüneli’nden hediyeli çekiliş 
Avrasya Tüneli, AKP’nin “milletin cebinden beş kuruş çıkmayacak” dediği yap-işlet-devret projelerinden biri. 
Devletin günde 68 bin 500 araç geçiş garantisi verdiği tüneli yapıp işleten şirket ATAŞ. Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C şirketlerinin kurduğu ATAŞ, Avrasya Tüneli’ni 25 yıl işletecek. Otomobil başına 4 dolar artı KDV geçiş ücreti sözleşmede var. 
Avrasya Tüneli şimdi bir yarışma düzenlemiş. Yarışmanın başlığı, “Avrasya Tüneli Kazandırıyor”. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar