Belediye, çalışanının ‘cinsel hayatı’ ile mezhebini niye işler?

Sözcü Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker’in bugünkü (21.02.2022)’’ Belediye, çalışanının ‘cinsel hayatı’ ile mezhebini niye işler? ‘’ başlıklı yazısı.

Kim cinsel hayatı, mezhebi, felsefi görüşü, ırk bilgilerinin çalıştığı işyeri tarafından kaydedilmesini, bilgilerinin işlenerek bilmediği yerlere aktarılmasını ister? Aklı başında hangi birey; sırf maaş ödüyor diye işyerine parmak izinin, klavyeye basma şeklinin, yürüyüşün bunun gibi biyometrik ve genetik verilerini işlesin diye rıza gösterir?

“Hiç kimse” dediğinizi duyar gibiyim ama Türkiye’de işler böyle yürümüyor.

★★★

Bugünlerde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi çalışanlarından bir belge imzalaması isteniyor. “6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgilendirme ve Muvafakatname” başlıklı metin, dört sayfadan oluşuyor. Metnin başında kanunda yer alan kişisel veri ile “özel nitelikli kişisel veri” tanımlar yer almış.

Evet, bahsedilen yasada yani Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda (KVKK) bu veriler geçiyor. Özellikle “özel nitelikli kişisel veri”, kişinin açık rızası olmadan kesinlikle işlenemeyecek kullanılamayacak veriler olarak tanımlanmış. Aktaralım:

“Kişinin (Çalışanın) ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar