Bartın’da zeytinin gözyaşları

Yıkımı restorasyon, kesimi budama kelimesiyle sunarak, gerçek maksadı gizlemek; bunu yaparken de şirket/iktidar ortaklığının çıkarlarını değil, kültürü ve doğayı...

Yıkımı restorasyon, kesimi budama kelimesiyle sunarak, gerçek maksadı gizlemek; bunu yaparken de şirket/iktidar ortaklığının çıkarlarını değil, kültürü ve doğayı düşünüyormuş gibi “rafine” davranış tarzları geliştirmek, bu dönemin tescilli iki riyakârlığı olarak kökleşiyor.
Neredeyse her gün, azgın rant iştahı ve onunla kol kola giren yöneticilerin, aslına uygun restorasyon ve/veya budama yalanlarına maruz kalıyoruz.
İki gün önce Bartın’ın güzelim Amasra’sında zeytin ağaçları sökülüp kesildi.
Söküm sonrası zeytinlikte, özü capcanlı dalları kameraya gösteren derin üzüntüyle sarsılmış kadınlar, devletin kendilerine sahip çıkmasını istiyordu, feryat ede ede.
O kesim için yol verenlerin bizatihi devletin kurumları olduğunu bilmeyişleri onların kusuru değil şüphesiz.

*** Hattat Holding’in Amasra’da -yıllardır- kurmak istediği termik santralla ilgili bir gelişmeyi geçenlerde paylaşmıştık.
19 Kasım 2017 tarihli yazımızda Bartın milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın TBMM Genel Kurulu’nda aktardığı bilgileri anımsatalım.
TTK’ye bağlı Amasra B Sahası’nı 2005 yılında alan ve 20 yılda 56 milyon ton kömür çıkarma taahhüdüne karşın, bu taahhüde uymayan firmadan söz ediyordu Yalçınkaya.
Amasra’nın Gömü ve Tarlaağzı köylerindeki yurttaşların taşınmazları kamulaştırılmış, “mezarlığın dahi dahil olduğu” bu kamulaştırma kamu yararı olduğu gerekçesiyle onaylanmıştı.
Yalçınkaya sordu: “Vatandaşın elinden taşınmazını almak kime yarayacak? TTK’ye mi, yoksa termik santral kuracak firmaya mı?”

***...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 263 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 225 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar