Ankara YHT için verilen garantiler

Ankara’da Limak-Kolin-Cengiz ortaklığına yaptırtılan yeni YHT (Yüksek Hızlı Tren) garıyla ilgili bilgilere devam edeceğiz. Ankara YHT, tarihi tren garı kapatılarak Kamu Özel İşbirliği yöntemli modellerinden...

Ankara’da Limak-Kolin-Cengiz ortaklığına yaptırtılan yeni YHT (Yüksek Hızlı Tren) garıyla ilgili bilgilere devam edeceğiz. Ankara YHT, tarihi tren garı kapatılarak Kamu Özel İşbirliği yöntemli modellerinden biri olan Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yaptırıldı.
AKP kadrolarının demeçlerine bakarsanız, bu projeler için “Milletin cebinden beş kuruş çıkmıyor”. Oysa pazar günü yazdık:
TCDD ile Limak-Kolin-Cengiz ortaklığı arasında imzalanan YİD uygulama sözleşmesine göre devlet, yolcu başına 1.5 dolar artı KDV tutarında yolcu garantisi vermeyi taahhüt etti.
TCDD’nin yolcu garantisi 14 yılı kapsıyor. Garanti, yatırım süresi bitip işletme süresine geçildiğinde başlıyor.
Sözleşmeye göre işletme yıllarına göre devletin üçlü ortaklığa verdiği garantinin dökümü şöyle: Her yıl mayısta
Sayısız kez yazdık. İster tünel, köprü, gar olsun, ister şehir hastanesi; KÖİ projelerinin sözleşmeleri halka açıklanmıyor. Daha doğrusu, özellikle saklanıyor.
Açıklanması durumunda, Hazine’nin karşılayacağı garantilerin ve bunların maliyetleri belgeleneceği için “Milletin cebinden kuruş çıkmıyor” ezberini tekrarlamak o kadar kolay olmayacak.
Ankara YHT sözleşmesine devam edelim.
- Limak-Kolin-Cengiz’e aktarılmak üzere belirlenen bu garanti, “Ankara il sınırları dışına ve her yöne olmak üzere” YHT setlerini kullanan Ankara Hızlı Tren Garı çıkışlı yolcuları kapsayacak.
(Yani İstanbul, Eskişehir ve Konya’ya giden yolcuları.)
- Verilen yolcu başına 1.5 dolar a...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar