Ankara Büyükşehir “hesapları”

31 Mart’taki yerel seçimde CHP ile İyi Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nca Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterdiği Mansur Yavaş, “Artık müsrifliğe dur demenin zamanı...

31 Mart’taki yerel seçimde CHP ile İyi Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nca Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterdiği Mansur Yavaş, “Artık müsrifliğe dur demenin zamanı geldi” dedi.
Ekledi: “Bütün harcamalarımızın hesabını vereceğiz.”
Hesap vermenin, iktidar ve iktidarca yönetilen belediyelerde hoşa gitmeyen bir kavram olduğuna, bugüne dek sayısız örnekle tanıklık ettik. Yavaş’ın taahhüdü, o nedenle kıymetli.
Bu vesileyle Sayıştay’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde (ABB) yaptığı son denetim sonuçlarını gösterir belge olan 2017 yılı raporuna bakalım.
Sayıştay denetçilerinin raporda belgelediği bulgular, “müsriflik” kelimesinin naif kaldığını bize kanıtlıyor. İHALESİZ RANT AKTARIMI ABB, kendi ortağı olan ANFA Ankara Altınpark İşletmeleri şirketine bazı yerlerin işletme hakkını devretmiş. Bunda sorun yok.
Ancak bu yerleri başka birine işlettirmek istiyorsa, ihale mevzuatına göre ihale açması gereken ANFA; ihale açmadan bu yerleri üçüncü kişilere direkt kiralamış. (Üçüncü kişilerin ahbap, yandaş, partili vs olduğuna kimin kuşkusu olur?)
Sayıştay, denetim sırasında rastladığı bu yasa ihlalini bildiriyor. Belediye bir yasadan söz ederek bunun 6 Aralık 2012’de yürürlüğe girdiğini, bu tarihten sonrakilerde dikkate alacaklarını bildiriyor. Ancak Sayıştay denetçileri ABB’nin bu savunmasının  gerçeği yansıtmadığını belirterek, 2012’den sonra ihalesiz kiralanan yerleri ve kira tarihlerini tarih tarih belgelemiş.
İşte raporun 37. sayfasında yer alan o “yerler”:
– Keçiören Gökçek Parkı içi sosyal tesisler- 15 Ekim 2015
– Bahçelievler Semt Hali otoparkı- 1 Haziran 2016
– Dikmen Vadisi rekreasyon alanı açık otoparkı- 1 Nisan 2014
– Gençlik Parkı rekreasyon alanı içi açık otopark- 16 Mayıs 2016
– Altınpark içi açık otopark- 1 Ağustos 2016
&...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar