AKP 2041’e kalır mı?

2041’e çeyrek yüzyıl varken, soruyu fantastik bulanlar çıkabilir. Ama soruya kaynaklık eden “AKP’nin ömrü” meselesine farklı saiklerle kafa yoranların sayısı sayılamayacak kadar çoktur....

2041’e çeyrek yüzyıl varken, soruyu fantastik bulanlar çıkabilir. Ama soruya kaynaklık eden “AKP’nin ömrü” meselesine farklı saiklerle kafa yoranların sayısı sayılamayacak kadar çoktur. Dinci otoriterleşmenin nereye evrileceği, siyasetin dinamiklerinde nasıl bir kırılma olacağı, seçim gibi sorular; kendisini tebaa değil yurttaş hisseden, biadı reddeden, hukuk devletini dert eden herkesin zihnini fazlasıyla meşgul ediyor.

***

Yazının başlığındaki soru, bu büyük sorunun altında yer alan daha “mikro” bir konuya dair. Tabii mikro dediysem de “hafif” anlamında değil. Bilakis torunlarımızın geleceğini gasp eden finansman/vade yapısı ile bu yapının baş ağrıtıcı potansiyeli sebebiyle iri bir konu. 
“AKP 2041’e kalır mı?” sorusu Hazine’nin şehir hastaneleri için altına girdiği borç yükü nedeniyle önemli. Müteahhitlerin “ev sahibi”, Sağlık Bakanlığı’nın da kiracı olduğu sözleşmeler aşağı yukarı bu tarihlerde sona eriyor. (Ev sahibi ifadesi yanıltmasın. Aslında mal sahibi devlet. Devlet, kendi arazisinde kiracı.) 
Sağlık Bakanlığı’nın 25 yıllık kira ödeme yükümlülüğü altına girdiği şehir hastanelerinin sayısı şimdilik 30. Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeli altındaki Yap-Kirala-Devret (YKD) yöntemiyle yapılan şehir hastanelerinde, genelde 25 yıllık bir kira sözleşmesinden söz ediliyor.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 358 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 210 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 260 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 387 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar