Akkuyu’da Rusya denetimi

Sadece ülkemizin geleceği için değil. Yarım asırlık süreyi kapsayan üretim lisansı ve 22 milyar dolarlık yatırım bedeline bakıldığında, Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın (NGS)...

Sadece ülkemizin geleceği için değil.
Yarım asırlık süreyi kapsayan üretim lisansı ve 22 milyar dolarlık yatırım bedeline bakıldığında, Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın (NGS) Türkiye- Rusya ilişkisinde de bir numaralı konu olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Akkuyu’da üretilecek elektriği 12.35 sent gibi, bugünkü fiyatlara bakıldığında astronomik bir bedelle satın alacağını önceki yazıda anımsattık. (İlk iki reaktör yüzde 70, üç ve dördüncü reaktörler yüzde 30. Ve her reaktör devreye alındıktan sonra 15’er yıl.)

*** Bugün projeye dair bir başka gelişmeden söz edeceğim. Ama öncesinde, temel atma ve inşaatına başlama takvimi sık sık ötelenen Akkuyu NGS’nin, acil sorununun finansman olduğunu vurgulamak gerekiyor.
Rosatom’un üstlendiği projenin yüzde 49’una, adeta doğrudan görevlendirmeyle, üç Türk şirketinin ortak edilme girişimi de bu ihtiyaçtan kaynaklanıyordu. (Bu oran, -dolayısıyla Türkiye’den bir sermaye çıkacağı gerçeği- milletlerarası anlaşmaya 2010’da konulmuş.)
Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) ortaklığı ile Rusya Federasyonu Devleti’nin enerji şirketi Rosatom arasında geçen haziranda bir ön protokol imzaladı. CKK’nin yüzde 49 ortaklığı, Türk tarafından 10 milyar dolarlık bir kaynağın finanse edileceği anlamına geliyor. Bunun için nihai ortaklık sözleşmesinin imzalanması gerekiyor. Geçen hazirandaki ön protokol sırasında asıl ortaklık sözleşmesinin ekim-kasımda imzalanacağı söyleniyordu. İki şirket ayrıldı mı?
Ancak bu arada çok da beklenmeyen bir gelişme olmuş. Akkuyu, devasa ölçekte ve uzun vadeli bir yatırım malum. Rusya Federasyonu, üç Türk şirketinin bu ortaklığa belli kriterler bakımından ne kadar uygun olduğunu, sözgelimi d...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar