Akkuyu Sayıştay raporunda

Türkiye-Rusya krizinin, Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nı (NGS) nasıl etkileyeceği merak ediliyordu,malum. Önce projenin iptal edildiği, sonra da askıya alındığı haberleri yayıldıysa da Rusya tarafı...

Türkiye-Rusya krizinin, Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nı (NGS) nasıl etkileyeceği merak ediliyordu,malum. Önce projenin iptal edildiği, sonra da askıya alındığı haberleri yayıldıysa da Rusya tarafı, haberleri doğrulamadı.
Dahası NGS Genel Müdür Yardımcısı Oleg Titov açıkça yalanlayarak şöyle dedi: “Hiçbir şey durdurulmadı. Sahadaki çalışmalar plana göre ilerliyor. Projenin hayata geçirilmesi için müzakereler sürdürülüyor.”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise konuyu “Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten. Dolayısıyla o konuda daha hassas olması gereken Rusya” diye değerlendirmişti.
Aslında basit bir kontrol, Rusya’nın diğer alanlardaki bütün ticari ültimatomlarına karşın, nükleerden vazgeçmeye hiç niyetli olmadığını kanıtlıyor.
Projenin internet sitesinde “Rosatom Devlet Atom Enerjisi Kuruluşu Yönetmeliği’”ne göre yapılan ihaleleri açıkça izlemek mümkün. Rusya, NGS için Türkiye’deki alımlarını ara vermeden sürdürüyor.
Son olarak, daha üç gün önce 18 Aralık’ta “NGS Sahasında Elektrik Ekipmanının Teknik Bakım Hizmetlerinin Verilmesi” başlıklı bir ihale açılmış sözgelimi. Teklifler 30 Aralık’a kadar alınacak. Hemen öncesinde de “şirket aracının kiralanmasıyla ilgili” bir ihale var. Onun son teklif verme tarihi de bugün.
Asıl bu listede görünmeyen diğer önemli konu, zeytinliklerle ilgili kanun. Daha önce torba kanunla getirilmek istenen zeytinliklerin NGS için açılması düzenlemesi son anda durdurulmuştu. Bugün yarın Meclis’e yeni bir düzenleme gelirse şaşırmayalım.
Rusya’nın bu projeden vazgeçmesi beklenmemeli.
Unutmayalım Akkuyu NGS’nin üreteceği elektrik, Türkiye’de bugüne kadar gelmiş geçmiş en pahalı elektrik olma unvanını taşıyor.
Bu tarifenin devlete büyük yük getireceği, Sayıştay’ın 2014 yılı TETAŞ (Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş) raporunda da yer alıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 364 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 264 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 390 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar