‘Açık kullan, açık kullan!’

Gizli oylama, anayasa değişikliğinde zorunlu usül. (Merak eden anayasa madde 175’e bakabilir. ) Gizli olması gereken oylamanın açık yapılması anayasa ihlali. Net. Dr. Kerem Altıparmak’ın tek...

Gizli oylama, anayasa değişikliğinde zorunlu usül. 
(Merak eden anayasa madde 175’e bakabilir. ) 
Gizli olması gereken oylamanın açık yapılması anayasa ihlali. Net. 
Dr. Kerem Altıparmak’ın tek tweet’te anlattığı gibi: 
“Gizli oy kullanma milletvekilinin vazgeçebileceği bir kişisel hak değil. Oylamanın geçerliliğini sağlayan bir yükümlülük. Bu oylama geçersiz.”

***

Pazartesi gecesi TBMM Genel Kurulu’ndaki anayasa değişiklik teklifi oylaması, kendini bu ülkenin eşit ve özgür yurttaşı hissetmek isteyen herkeste, utanç ve öfke duygusunu aynı anda yaşatan görüntülere sahne oldu. 
Zarfa atmadıkları oy pusulasını “parti komiseri” konumundaki milletvekillerine göğüslerini gere gere gösteren AKP’li vekillerin hali, getirilmek istenen sistemde bizi bekleyenlerin işaretiydi. 
Gizli oy kuralının göstere göstere ihlali anlamına gelen bu görüntüleri -sınırlı düzeyde kanallar hariç- kitlesel televizyonlar yayımla(ya)madı.

***

Videolar ana muhalefet partisinin sosyal medya hesaplarından akıyordu. 
İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ı aradım. 
CHP’nin gazetecilikten gelen milletvekilleri, aralarında işbölümü yapmış. 
Kayıtları bir havuzda topladıklarını Anayasa Mahkemesi’ne yapacakları iptal başvurusunda belge olarak sunulacağını söyledi.

***

Sağlık Bakanı 80 milyonluk Türkiye’nin sağlık politikalarından sorumlu. 
Bakanlığına bütçeden, yani vergilerimizden 5.7 milyar TL ödenek ayrıldı. 
Bu ödeneğin amiri konumundaki Akdağ, gizli olması gereken anayasa teklifi oyunu açık kullandı. 
Ve bu ihlali, Genel Kurul salonunda, o an o noktada duran herkesin görebileceği biçimde yaptı. CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş “Suç işliyorsun” diye tepki gösterdi.
Bakan Akdağ’ın cevabı; 
“Hadi lan! Suç işliyorum seni ne ilgilendiriyor? Sana mı soracağım” oldu.

***

İzmir Milletvekili Tuncay Özkan oy kullanmak üzere kabine girdi. 
Birden sırtında bir el, kulağında bir ses hissetti. 
Sırtına vuran el, öbür kabinlerin kapalı duran perdesini hızla açıyor ve bir yandan “Açık kullan, açık kullan. Niye açık kullanmıyorsunuz” diyordu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 358 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 210 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 260 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 387 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar