Ziraat GYO ile Çalık Enerji ortak şirket kurdu

Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) iki yıl önce 1.3 milyar TL sermayeyle kuruldu. Kurucu ve ana ortağı Ziraat Bankası. Ziraat’in sahibi on yıllardır Hazine’ydi. AKP’lilerin lisanıyla “Bu...

Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) iki yıl önce 1.3 milyar TL sermayeyle kuruldu. Kurucu ve ana ortağı Ziraat Bankası. Ziraat’in sahibi on yıllardır Hazine’ydi. AKP’lilerin lisanıyla “Bu millet”ti yani.
Artık değil. Tek hissedar Türkiye Varlık Fonu A.Ş. (TVF).
TVF’nin Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan. Başkanvekili ise damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak. Albayrak, TVF’de sınırsız imza yetkisine sahip. Taze bir haber:
TVF sahipliğindeki Ziraat Bankası’nca kurulmuş Ziraat GYO, meğer sessiz sedasız Çalık ile ortak olmuş. Çalık Enerji ile 1 milyon TL sermayeli (yarı yarıya) ortak şirket kurmuş.
Taşkent Merkez Park Gayrimenkul Yatırım A.Ş.
(Albayrak’ın siyaset öncesinde Çalık Holding’i uzun yıllar yönettiğini bilmeyenlere anımsatalım. Çalık’ın Sabah-atv’yi bundan 10 yıl önce iki kamu bankası kredisiyle ihalede aldığını da.)
18 Eylül 2018 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre şirket yöneticileri: Onur Yücekal (Yönetim Kurulu Başkanı), Yakup Demirci (Yönetim Kurulu Başkanvekili,) Semih Kutlu Sarısakal, Levent Kılıç.

ÖZBEKİSTAN’DA DEV KOMPLEKS

Peki bu şirket niye kuruldu?
Sicile göre “yurtiçinde ve yurtdışında bulunan gayrimenkuller üzerinde gerçekleştirilecek park geliştirme projesi’nin dizaynı, inşaatının yaptırılması ve Projenin tamamlanması.”
Ve adım atıldı bile.
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e Taşkent Central Park yapacakmış şirket. Haber sitesi www.spot.uz’a göre (6 Aralık) Özbekistan Bakanlar Kurulu çok işlevli bu “kompleks”i Ziraat-Çalık’ın yapması için karar almış. 2.5 hektarlık bir alanda, beş yıldızlı otel, alışveriş ve eğlence merkezi, banka ve finans kuruluşlarının ana binaları olacak. Projeye 1 Ocak 2022 tarihine göre çeşitli vergi muafiyeti tanınmış.
Yani değerli okurlar, bir zamanlar Hazine’nin şimdi Erdoğan başkanlığındaki bir A.Ş’nin olan Ziraat’in dolaylı bir yatırımından, Özbek vatandaşların haberi oldu ama bizlerin olamadı.
Proje maliyetini ise halen bilmiyoruz.
Belki 500 bin TL’lik sermayesi Ziraat GYO’nun olan şirketin Taşkent’te yapacağı eğlence merkezinin bize faydasını birileri çıkıp açıklar. Ne dersiniz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 358 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 210 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 260 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 387 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar