OVP’deki örtülü ödenek

TL’nin kronometreye bağlanmış gibi değer kaybettiği günleri anımsayın. İki ay öncesiydi.  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kameralar karşısına geçip ilgi çekici bir sunum yaptı. ...

TL’nin kronometreye bağlanmış gibi değer kaybettiği günleri anımsayın.
İki ay öncesiydi.  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kameralar karşısına geçip ilgi çekici bir sunum yaptı.  (“Kameralar karşısına” ifadesini özellikle vurguluyoruz. Açıklama bittiği anda kürsü hızla terk ediliyor zira. Allah korusun (!) bir gazeteci çıkıp can sıkıcı bir soru sormasın diye.)
Bakan Albayrak o sunumda, Orta Vadeli Program’ın (OVP) eylülde açıklanacağını belirtip “Ona da yeni isim arıyoruz, güzel isim önerileri de geldi. OVP’nin yeni ismiyle birlikte detayları ortaya çıkacak” demişti.
OVP’nin eylül değil ekimde (dün) açıklandığını  –“güzel isim” bulunamadığından olsa gerek- otantik adını muhafaza ettiğini not düşüp asıl konuya gelelim.

ORTA VADELİ ÖRTÜLÜ ÖDENEK Cumhurbaşkanı’nca kullanılan “örtülü ödenek”, her yıl bütçede belirlenen başlangıç ödeneğinin binde 5’ine kadar harcanabiliyor. Dolayısıyla OVP bize, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki üç yılda yapacağı örtülü ödenek limitine dair veri sunuyor.
2019-2020-2021 yılı bütçe tahminleri esas alındığında Erdoğan’ın üç yılda bütçeden harcayabileceği örtülü ödenek tutarı, toplamda 16.5 milyar TL’ye  ulaşıyor. Eğer 2019 bütçesi OVP’de yazıldığı gibi sunulacaksa, 2019 yılı örtülü ödenek limiti  ise 4.8 milyar TL. Detaylar şöyle:  OKLUK YERLEŞKESİ OVP’deki üç yıllık bütçe tahminleri, iktidarın paylaşmayı sevmediği bazı harcama kalemleri hakkında da fikir veriyor. Örneğin, devletin yatırımlarını, satın alınan ya da ihaleyle yaptırılan taşınmaz ve binaları ifade eden “sermaye giderleri” kalemi.
Cumhurbaşkanlığı için üç yılda ayrılan toplam “sermaye gideri bütçesi” nin 2.5 milyar TL’yi aştığ...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar