Cumhuriyet davasında ‘3A’

Cumhuriyet’i susturmaya dönük davada kararın açıklanması, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kuruluşunun 56. yıldönümüne rastladı. Silivri’de duruşmanın başladığı saatlerde, Ankara’da AYM...

Cumhuriyet’i susturmaya dönük davada kararın açıklanması, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kuruluşunun 56. yıldönümüne rastladı.
Silivri’de duruşmanın başladığı saatlerde, Ankara’da AYM Başkanı Zühtü Arslan, her AYM başkanının, her yıldönümünde yaptığı üzere geleneksel açılış konuşmasına başlamıştı.
Aslan, konuşmasının son kısmını “ideal yargı sistemi”ne ayırdı.
AYM Başkanı’na göre ideal bir yargı sisteminin, üç değere sahip olması gerekiyordu: Akıl, ahlak ve adalet. Etkili bir yargı düzeninin üzerine oturması gereken üç değeri, “3A” olarak formüle eden Arslan, “Bu kavramlar olmadan sadece yargı değil, herhangi bir medeniyet de tasavvur edilemez” dedi.
Cumhuriyet avukatları Silivri’de 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda gazeteciliğin neden suç olmadığını kimbilir kaçıncı kez anlatırken, AYM Başkanı, 3A’nın ilk A’sı olan akıl konusunda Kant’a atıfta bulunarak şöyle diyor:
“Aklını kullanamayanlar, başkalarının aklının aracı ve esiri olurlar. Bu bağlamda yargısal akıl, hür ve bağımsız vicdanların varlığını zorunlu kılar.”

*** Cumhuriyet yöneticive yazarlarının “örgüte yardım” suçundan ağır hapis cezalarına mahkûm edildiği davanın ilk soruşturmasını başlatan savcı halen FETÖ üyeliği suçlamasıyla yargılanıyor.
Halen ve FETÖ üyeliği, evet.
Yazarlarının, muhabirlerinin “Cemaat” gerçeğini yıllar önce yazdığı Cumhuriyet iddianamesinde, evrensel bir ceza yargılamasında aranan cezalandırmaya dayanak oluşturabilecek bir tek maddi, somut delil yer alamadı.
Delil niyetine, bir gazetenin...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar