‘Torba’da AİHM’ye tazminat korkusu

AKP’nin yeni Torba Kanun’a koyduğu can alıcı düzenlemelere devam ediyoruz. 82 maddelik bu tasarı, günlerdir TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Meclis’in işlevsizleştirildiği...

AKP’nin yeni Torba Kanun’a koyduğu can alıcı düzenlemelere devam ediyoruz. 82 maddelik bu tasarı, günlerdir TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Meclis’in işlevsizleştirildiği, medyanın susturulduğu bir ortamda, hepimizin hayatını “torbalayan” bu maddeler odaklanmayı hak ediyor.
Tasarıda, kapatılmış Askeri Yüksek İdare Mahkemeleri (AYİM) ve baraj kamulaştırmalarıyla ilgili iki ayrı madde, AKP iktidarının bir kaygısını deşifre ediyor.
AYİM ile ilgili maddeden başlayalım. AYİM’nin “tarafsız ve bağımsız olmadığı gerekçesiyle”, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görülen davalar var. Torba Yasa, (madde 23) AİHM’deki bu dosyaların başvuru sahiplerine, “yargılanmanın yenilenmesi” talebiyle Ankara’daki idare mahkemelerinin kapısını açıyor. Üç aylık bir süre veriyor.
Bu düzenlemeye dair geçen hafta yayımlanan bir haberde (Habertürk/ Fevzi Çakır), “FETÖ’nün disiplin soruşturmaları sonucunda TSK’den attığı onlarca subay bu düzenlemeden yararlanacak. Bu isimlere TSK’ye dönüş yolu açılacak” yorumu vardı. Bu, işin bir boyutu olabilir.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu tutanaklarına yansıyan boyutu ise sadece hukuk devleti değil, bütçe kaynakları açısından da önem taşıyor.
 
420 bin Avro ödememek için
İki gün önceki komisyon görüşmelerinde, bu maddeyi açıklaması için Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Ahmet Metin Gökler’e söz veriliyor. Gökler, AYİM’nin, anayasa değişikliğiyle kaldırıldığını anımsatarak, şu bilgileri veriyor:
-AİHM önünde yaklaşık 280 tane derdest başvuru var.
-AİHM bu tür başvurularda şekli olarak, yargıl...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar