Şu altı sıfır meselesi

Türk Lirası’ndan altı sıfır atılışının üzerinden on iki buçuk yıl geçti. 2004 başında kanunun, 2005’te altı sıfır atılıp TL başına “Yeni” ibaresi...

Türk Lirası’ndan altı sıfır atılışının üzerinden on iki buçuk yıl geçti. 2004 başında kanunun, 2005’te altı sıfır atılıp TL başına “Yeni” ibaresi eklenmiş banknotların, 2009’da ise “Yeni” ibaresinin de atıldığı banknotların dolaşıma girerek tamamlandığı, Merkez Bankası’nın başarıyla başlatıp tamamladığı kademeli ve büyük bir operasyondu. 
Ekonomi muhabirliği yaptığım dönemde, kurumsal düzeyde yakından izleyip haberlerini yaptığım sürecin, başından sonuna dek heyecan verici bir tanıklık olduğunu söylemeliyim. 
Banknotların topluma tanıtılma kampanyasından, Darphane’de basılan yeni madeni paraların -AB üyelik bekleyişine nazire- Avro’ya benzemesine, operasyonun maliyetinden artık rastlamadığımız 1 kuruşun yeniden dönüşüne ve bu yeniliğe uygun cüzdanların üretimine dek çok sayıda haber. Özel izinle girdiğimiz steril kokulu Banknot Matbaası’nda, -dikkatleri dolayısıyla özellikle o bölümde görevli- kadın çalışanların hataları kontrol için banknot tabakalarını uçucu bir süratle çevirişleri hâlâ gözümün önündedir.

***

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Tuvaletin girişi 1 milyondu ya. Nerelerden nerelere getirdik ülkeyi” sözünü okuyunca bu yazı, bir ihtiyaca dönüştü. 
Gerçekten de o dönemin yaz mevsimlerinde gazetelerin üçüncü sayfaları, Avrupalı turistlerin fiyatlar karşısındaki şaşkınlıklarını anlatan haberlerle dolup taşardı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar