15 yıldır kullanılmayan yetki: Vergi cennetleri” listesi

Vergi kaçırmak suçtur bildiğiniz gibi. Vergiden kaçınmak ise değil. Suç olmadığı gibi, vergiden kaçınmayı ayrıcalığa dönüştüren bir düzen kurulmuş. “Vergi...

Vergi kaçırmak suçtur bildiğiniz gibi. Vergiden kaçınmak ise değil. Suç olmadığı gibi, vergiden kaçınmayı ayrıcalığa dönüştüren bir düzen kurulmuş. “Vergi cenneti” diye anılan ülkeler işte bu amaçla var. Servet sahiplerine “kaçınma” yolu açarken, Anayasasında eşitlik, adalet yazan, bu amaçla kanunlar çıkarmış devletlerin karanlık yüzünü de bizlere resmeder.

Karaparayla mücadele amacıyla sayısız belgeye imza atıp  yasalar çıkarmış devletlerin “vergi cenneti”ne ses çıkarmayışını normal kabul etmemiz beklenir. Kendi ülkesinde adil vergileme nutukları atan siyasetçilerin, bu mesajları topluma yayan iş insanları ve şirketlerin, hatta kamu sermayeli şirketlerin gelir ve servetlerini buralara taşıdığı çok kişinin bildiği sırlardır.

İşte o sırların bir bölümü, birkaç gün önce hayli hacimli bir dosya ve “Pandora Papers” adıyla Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler (IJIC) adıyla açıklanmaya başladı. Türkiye’den Deutsche Welle (DW) Türkçe’nin yer aldığı dünyanın önde gelen medya kuruluşları, çıktısı alınsa odalar dolduracak büyüklükteki dijital belgeleri inceledi.

Kendi ülkesinde vergi ödememek için...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar