Yemen’e kolera taşıyanlar

“Çılgın Donald”, Suudi Arabistan kralıyla telefonda “Ortadoğu’daki barışı” konuşmuş. “İlginç şeyler olmaktaymış…” Körfez’de “İran nüfuzu ve...

“Çılgın Donald, Suudi Arabistan kralıyla telefonda “Ortadoğu’daki barışı” konuşmuş. “İlginç şeyler olmaktaymış…” Körfez’de “İran nüfuzu ve İhvan hesaplaşması” temalı Suudi-Katar “it dalaşı” sürerken hakikaten de olmakta!
Riyad’da kral Abdullah’ın ölümüyle gelen taht değişiminin ertesinde, Suudilerin 26 Mart 2015’te başlattığı vahşi savaş, sonunda Yemen’de korkunç bir kolera salgınına sebebiyet verdi. Kızılhaç’a göre, iki ayda 1587’den fazla Yemenli koleradan öldü, 262 bin 649 şüpheli vaka ortaya çıktı. Her gün ortalama 5 bin yeni vakadan söz ediliyor. Rakamlar öyle sıra dışı artıyor ki, BM, Yemen vakası için “dünyanın en feci kolera salgını” tespiti yapıyor.

***

Kolera dediğimiz bir bakterinin sebep olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı hastalık. Temiz su kaynaklarının olmadığı, hijyenden uzak ortamlarda yüksek düzeyde bulaşıcı. Hızla tedavi edilmezse ölümcül.
Salgının sebebi malum. Suudi Arabistan; Körfez’deki ortaklarına (BAE, Bahreyn, Kuveyt ve Katar) Mısır, Ürdün, Sudan ve Fas gibi ülkeleri katıp kurduğu koalisyonla ve elbette ABD ve Britanya’nın “paha biçilmez” desteğiyle, Yemen’in altyapısını “kalbura çevirdi.” Operasyon, görev süresi çoktan dolmuş gayri meşru Başkan Mansur Hadi’ye direnen Zeydi Husiler ve eski başkan Ali Abdullah Salih’in koalisyonunu ezip, koltuğunu iade etmek şiarıyla başlatılmıştı. Rezil oldular. Ama 27 ayda 100’den fazla hastaneyi, sığınmacı kamplarını, gıda kamyonlarını, fabrikaları, yolları, tarım alanlarını, okulları vurmakta pek başarı kaydettiler. Zaten savaş öncesinde dünyanın en yoksullarından olan ülkede altyapı çöktü, atıklar yiyecek ve sulara karıştı.
Lojistiği üstlenmiş Amerikalı “hedef göstericiler” sağ olsun, BM rakamlarına göre, yarısı koalisyonun bombalamalarından en az 13 bin insan öldü. On binlerce yaralı var. Milyonlarca insan yerinden yurdundan oldu. 20 milyonluk nüfusun yarısının acil gıda, temiz su ve tıbbi yardıma ihtiyacı var. Ve abluka koşullarında uluslararası yardımlar hak getire!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.985 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.513 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 398 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.834 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar