Trump’lı Yeni Dünya

Donald J. Trump, Amerika’nın 45. başkanı olarak göreve başladı. Başkanlık yemini sonrası beklendiği gibi ‘sıra dışı’ bir konuşma yaptı. Amerikan ana akım medyasında ‘modern...

Donald J. Trump, Amerika’nın 45. başkanı olarak göreve başladı. Başkanlık yemini sonrası beklendiği gibi ‘sıra dışı’ bir konuşma yaptı. Amerikan ana akım medyasında ‘modern zamanların en milliyetçisi’ diye nitelenmekte gecikilmedi. Trump’ı dinlerken aklıma Barack Obama’nın 2009 ve 2013 konuşmaları düştü. Tekrar dönüp baktım.

***

Obama’nın iki konuşması da ‘neoliberal değerler’ üzerinde yükselmişti. İlkinde, Amerika’nın ‘kurucu belgelerine inanç, meşruiyet, miras ve sorumluluk’ kavramları öne çıkmıştı. İlk siyahi başkan olarak “Amerika’yı yeniden yapmak”tan söz ederken, ‘Hıristiyan, Müslüman, Yahudi, Hindu ve inanmayanlardan oluşan çeşitliliğe’ vurgu yapmış, ‘dünyaya emsal olmaya’ odaklanmıştı. 
İkinci yemininde ‘Amerika’nın geleceğine inanç’ öne çıkartılmıştı. Amerikalıları ‘istisnai yapan değerlere’ atıf yaparken, dış politikada ‘askeri güçle desteklenen diplomasi vaadi’ vardı. Ve elbette ‘ABD’nin diğer uluslar için de ‘umut kaynağı’ olması teması tekrarlanmıştı. 
Obama’nın ‘insanlık ideallerine’ ‘hizmetlerinin’ göstergesi sekiz yıllık icraatları. Karnesindeki kırıklar malum -bu ayrı yazının konusu-.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.985 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.513 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 398 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.834 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar